Eşti român şi vrei să munceşti în Olanda? Ia-ţi cetăţenie maghiară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă olandeză, cu filială în Târgu-Mureş, angajează cetăţeni români doar dacă au şi cetăţenie maghiară. Reprezentanţii firmei prezente la târgul de slujbe ce are loc azi la Casa de Cultură a Studenţilor au impus acest criteriu pe motiv că cetăţenii maghiari nu au nevoie de permis de muncă în Olanda.

„Ungaria este în spaţiul Schengen, iar pentru cetăţenii din aceste ţări, nu este nevoie de permis de muncă în Olanda. Este mai uşor. De aceea recrutăm cetăţeni români care au deja şi cetăţenie maghiară sau pot să o obţină“, a precizat Timea Komives, reprezentantul de resurse umane al firmei olandeze Exotic Green. Societatea caută, în special, muncitori în agricultură, în construcţii şi în logistică. Oferta lor curpinde, pe lângă câştigurile băneşti, între 5,50 şi 6 euro pe oră net, cazare gratis, dar şi coordonatori de echipă în limba română şi maghiară, pentru cei care nu cunosc limba olandeză. Oferta este de 50-100 de locuri, iar firma respectivă nu percepe comision pentru intermedierea obţinerii acestor job-uri. „Din câte ştiu, de anul acesta, Olanda nu mai acordă permise de muncă pentru români“, motivează reprezentantul firmei olandeze oferta adresată doar celor şi cu cetăţenie maghiară. „Nu mă pot antepronunţa dacă este discriminare sau nu, trebuie verificată legislaţia din Olanda, ce prevede, dar şi ce înţelegeri are cu Ungaria. La o primă vedere, este o încălcare la a dreptului la muncă, pentru români. Întrebarea se pune dacă justificarea dată de ei este una obiectivă“, a precizat Haller Istvan, de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Oferte în ţări mai prietenoase

Această firmă este doar una dintre cele 120 de societăţi care participă, azi şi mâine, la Târgul locurilor de muncă, ce are loc la Casa de Cultură a Studenţilor. O altă firmă oferă locuri de muncă pentru medici, asistenţi medicali, ingineri, şoferi profesionişti sau îngrijitori de persoane vârstice, în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Blegia, Germania, Austria, Danemarca, Norvegia sau Suedia. „Românii nu au probleme de angajare în aceste state“, a precizat Lucia Arion, reprezentanta Business Activ Consult.

Testează jocuri de calculator

Cele mai multe firme venite la târgul de job-uri sunt din domeniul IT. Societatea Gameloft caută aproxiamtiv 30 de testeri de jocuri, care nu au altceva de făcut decât să se joace pe calculator în timpul serviciului, să fie atenţi la detalii şi să găsească posibilele erori din aceste jocuri. „Pentru acest job nu trebuie experienţă, ci doar să le placă jocurile de calculator şi să ştie limba engleză“, a precizat Adina Sur, managaer de resurse umane în cadrul acesti societăţi.


Avantaje dacă te muţi după job

O altă firmă de IT, Route 66, care face, în principal, softuri de navigaţie pentru telefoane mobile sau pentru GPS-uri, angajează programatori. Însă locul de muncă este la Braşov. „Cei care sunt dispuşi să se mute la Braşov primesc un salariu în plus, pentru relocare, dacă sunt juniori şi locuinţă de serviciu, dacă sunt seniori“, a precizat Anamaria Săniuţă, analist HR la Route 66.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite