Eşec cu repetiţie, campania vaccinării anti-HPV a debutat cu stângul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşul de pe Someş au sosit, astăzi, 3.450 de vaccinuri, dintre care multe ar putea fi returnate. Dacă Ministerul estimează că 50% din părinţi vor accepta vaccinarea fetelor, situaţia în teren este diferită. La unele şcoli din judeţ nu s-a obţinut niciun acord, iar la altele, nici măcar nu au ajuns formularele. 

O nouă campanie de vaccinare anti-HPV a debutat azi la Cluj-Napoca. În oraşul de pe Someş au sosit azi 3.450 de vaccinuri, însă multe dintre ele ar putea fi returnate către Ministerul Sănătăţii. Motivul: părinţii clujeni nu sunt interesaţi să-şi vaccineze fetele sau se tem de posibilele efecte secundare ale vaccinului.

Nicio elevă de la Eminescu nu va fi vaccinată

„Ministerul Sănătăţii a făcut un sondaj de opinie din care a reieşit că peste 50% din părinţi îşi doresc vaccinarea. Încă nu ştim exact numărul elevelor care vor fi vaccinate întrucât s-a schimbat viziunea de informare. S-au făcut aceste sondaje care au demonstrat susţinerea vaccinului în contextul acestei boli extrem de grave”, a declarat Dorina Duma, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj (DSP).

Potrivit ei, medicii clujeni vor prelua vaccinurile mâine, urmând ca părinţii să decidă pe loc dacă doresc vaccinarea. Dacă la nivelul Ministerului se estimează că 50% din părinţi vor accepta vaccinarea fetelor, situaţia în teren este diferită. La nivelul celor patru clase de a VI-a şi a VII-a din Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca niciun părinte de fată nu şi-au dat acordul cu privire la vaccinare, în ciuda eforturilor depuse de medicul şcolar, pentru a prezenta avantajele vaccinării.

Interes scăzut şi la Coregrafie

„S-au făcut şedinţe informative, însă niciun părinte nu şi-a dat acordul. Le este teamă, au aflat că ar avea efecte secundare. Medicul nu îşi poate asuma misiunea de a-i convinge. Le argumentează de ce ar fi nevoie de acest vaccin, însă decizia le aparţine”, a explicat Mariana Dragomir, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Situaţia nu este mai roz nici la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroe”, unde la clasa a VI-a dintre 15 fete, doar una va fi vaccinată, pe când la clasa a VII-a din 17 eleve, doar două vor fi vaccinate. În schimb asistenta cabinetului şcolar de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” a susţinut că sondajele nu au fost transmise părinţilor până în acest moment, refuzând să ofere altfel de detalii cu privire la campanie.

În 2008, doar 66 de eleve din Cluj au fost vaccinate împotriva HPV.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite