Eroi clujeni de zi cu zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Bota susţine că după ce-şi achită lunar toate datoriile rămâne fără niciun ban. FOTO: T.C.
Daniela Bota susţine că după ce-şi achită lunar toate datoriile rămâne fără niciun ban. FOTO: T.C.

„Adevărul de Seară” a avut curiozitatea să vadă care este viaţa de zi cu zi a celor care corespund întocmai cu portretul-robot al clujeanului mediu. De ce? Pentru că pe ei în considerăm eroii fiecărei zile, oamenii care duc greul taxelor şi impozitelor, fâcând oraşul să meargă.

Eroii de zi cu zi ai Clujului se regăsesc în aproximativ o treime din totalul populaţiei ocupate. Conform statisticilor, clujeanul mediu are între 40 şi 42 de ani, câştigă sub 1.400 de lei pe lună, dar nu mai puţin de 1.300, stă într-un apartament de două camere, a terminat cel puţin liceul, are un copil şi munceşte la privat. 

„Nu mai am bani de asigurare“

În vârstă de 41 ani, Daniela Bota corespunde aproape perfect clujenului mediu statistic. Este cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Dacă în 2008 avea un salariu de 1.800 de lei, acum, venitul i-a fost redus la aproximativ 1.200 de lei. Se descurcă greu să-şi achite lunar rata pentru creditul ipotecar, facturile pentru gaz, curent, apă şi telefon şi crede că  situaţia economică în care se află ţara se datorează tuturor. „Cred că ne merge aşa pentru că încă nu am găsit o oportunitate pentru a derula o afacere bună“, a precizat aceasta.Pe lângă venitul din sectorul bugetar, Daniela Bota mai are un venit cuprins între 200 – 500 de lei pe lună din firma de transport pe care a înfiinţat-o împreună cu soţul. „Ne e mai rău decât în 2008, pentru că acum am ajuns să nu am bani să-mi pot plăti asigurarea de viaţă…. La finalul lunii nu rămân cu niciun ban“, mai spune aceasta.

Se aprovizionează de la ţară

Călin Cifor, 42 ani, este un alt clujean mediu. El lucrează la un cabinet medical şi, pentru a mai reduce din cheltuieli, se aprovizionează cu alimente de la părinţii care locuiesc la ţară.

Călin Cifor

Călin Cifor se aprovizionează cu alimente de la ţară pentru a supravieţui. FOTO: T.C.

„Cred că în România încă se mai trăieşte bine, ţinând cont la ce situaţie economică avem. Din banii pe care îi fac lunar, la sfârşitul lunii rămân cu niciun leu şi o iau din nou de la capăt“, a spus clujeanul.
Sociologul Marius Lazăr susţine că tipul clujeanului mediu se regăseşte în aproximativ o treime din numărul angajaţilor din Cluj-Napoca. „Situaţia lor s-a înrăutăţit considerabil în ultima perioadă, iar acest fapt e demonstrat de scăderea consumului. Avem în România o criză economică, dar şi una statală“, a spus Lazăr. În total, în judeţ, aproximativ 300.000 de clujeni activează în câmpul muncii. Din totalul clujenilor, în jur de 100.000 de încadrează în tipologia clujeanului mediu.

Detalii despre traiul de fiecare zi al clujenilor medii, mâine în „Adevărul”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite