Eroi anticomunişti achitaţi după 52 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii unei conspiraţii menite să înlăture în 1956 comunismul au fost achitaţi la Cluj. Un grup de 57 de persoane condamnat în anii ’50 pentru uneltire împotriva regimului comunist a fost achitat de Curtea de Apel din Cluj, la sfârşitul săptămânii trecute.

Magistraţii au dispus în toate cazurile achitarea, atât în cazurile celor executaţi, cât şi ale celor condamnaţi la închisoare pe viaţă sau la pedepse grele. Totodată, instanţa a dispus şi restituriea averilor confiscate.

Voiau revenirea la capitalism

În ani ’50, o grupare anticomunistă, cu dezvoltare ulterioară în toată ţara, a luat fiinţă în Transilvania şi Banat. Grupul era compus din preoţi, foşti proprietari de pământuri, foşti oameni de afaceri şi intelectuali.

Aceştia au înfiinţat o mişcare politică, intitulată Partidul Muncitoresc Creştin, cu obiectivul răsturnării prin forţă a regimului comunist. Planul pus la punct de preotul arădean Szoboszlai Aladar şi avocatul Alexandru Fântânaru viza preluarea controlului asupra instituţiilor importante din capitală.
În acest scop, ei atrăseseră în complot un comandant de unitate de tancuri din Caracal, care trebuia să se îndrepte spre Bucureşti, şi, prin nuclee în marile oraşe, căutau arme şi persoane dispuse să lupte. Planul mai viza ocuparea antenei de radio din Bod, lângă Braşov, fiind pregătită totofată şi distribuirea de manifeste îndreptate împotriva regimului. Iniţiatorii planului loviturii de stat de la Bucureşti mai intenţionau crearea unei federaţii româno- maghiare şi mai apoi a unei confederaţii europene.

Proces de o săptămână

Proiectată iniţial în august şi amânată apoi pentru luna octombrie a anului 1956, lovitura de stat din Republica Populară Română (RPR) nu a mai avut loc. Organizatorii au fost demoralizaţi de înnăbuşirea mişcării revoluţionare din Ungaria, din octombrie 1956, cu care aveau legături.

Ulterior, iniţiatorii au fost arestaţi unul câte unul, iar în anul 1958 au fost condamnaţi. După un proces rapid, de şapte zile, un număr de 10 persoane, capii mişcării, au fost executaţi prin împuşcare, pentru crima de uneltire împotriva securităţii interne şi externe a RPR. Ceilalţi, complici sau tăinuitori, au primit ani grei de puşcărie, până la închisoare pe viaţă, dar au fost eliberaţi în uram amnistiei deţinuţilor politici din anul 1964.

Insistenţă răsplătită

Procesul de revizuire a sentinţei a fost intentat de Szabo Emilne, sora lui Szoboszloi Aladar, principalul organizator. Prima tentativă de repunere pe tapet a cauzei a fost respinsă în urmă cu trei ani. Încurajată de condamnarea comunismului, în baza raportului Tismăneanu, petenta a revenit, reuşind de această dată să obţină o soluţie favorabilă pentru toţi complotiştii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite