Cluj: Fosta vioară a lui George Enescu poposeşte la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Fosta vioară a lui George Enescu poposeşte la Cluj
Cluj: Fosta vioară a lui George Enescu poposeşte la Cluj

Festivalul „Enescu” spune adio Clujului cu un concert cameral de excepţie, unde în prim-plan va fi laureatul din 2007 al festivalului. Violonistul Vlad Stănculeasa va concerta la prima vioară de valoare pe care a avut-o George Enescu, un Sanctus Serafin din 1739.

Ultimul concert realizat la Cluj de Filarmonica de Stat Transilvania, în colaborare cu „Artexim” în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, îl aduce pe scena Sălii Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” pe tânărul violonist român Vlad Stănculeasa.

Violonistul va fi acompaniat de Orchestra de cameră „Philharmonia”, dirijată de fondatorul acesteia, maestrul Nicolae Iliescu. Orchestra care luat fiinţă în 1983 reuneşte şase violonişti primi, cinci secunzi, patru viole, trei celi şi un contrabas.

Norocos să aibă vioara lui Enescu

Vlad Stănculeasa, câştigătorul premiului special la ediţia din 2007 a Festivalului Internaţional „George Enescu” este norocosul utilizator al unei vioare Sanctus Serafin din 1739, primul instrument de valoare pe care l-a avut George Enescu, patronul spiritual al festivalului pe care tânărul craiovean a ajuns să-l câştige.

Vioara i-a fost dăruită pe termen determinat în 2004 de către Academia Internaţională de Muzică „Yehudi Menuhin” din Gstaad - Bolnay, Elveţia, unde Vlad a studiat. În prezent, Vlad este student la Conservatorul din Lausanne, clasa maestrului Pierre Amoyal. „Din fericire, încă este la mine vioara. Mă bucur de un sprijin extraordinar din partea Academiei «Yehudi Menuhin»”, ne-a spus Vlad în această dimineaţă.

A început la vârsta de şapte ani

Vioara i-a fost dăruită de George Enescu, la finalul vieţii, unuia dintre elevii săi, violonistul Sir Yehudi Menuhin. Casa de licitaţii Sotheby`s a evaluat-o acum zece ani la suma de 90-100.000 de lire sterline.

Dacă în primii ani din viaţă, Vlad Stănculeasa a exersat pianul alături de sora sa, Ivona Hristescu, vioara a ales-o la vârsta de şapte ani, când a început să studieze la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, la clasa profesorului Ştefan Dumitru.

Vlad spunea în urmă cu doi ani că şi-a sacrificat mult timp liber pentru a ajunge la performanţă. „Dacă n-aş fi făcut vioară, aş fi practicat tenisul de performanţă”, spunea Vlad în septembrie 2007, înainte de Finala Festivalului „George Enescu”, citat de suplimentul „Adevărul literar şi artistic“.

Preţul unui bilet pentru concertul de la Academia de Muzică, din str. Ion I.C.Brătianu nr. 25, este de 20 de lei şi 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite