EnergoBit de vânzare. De ce ies din afacere ex-angajaţii Electrica deveniţi milionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Gadola susţine că în curând va vinde EnergoBit
Ştefan Gadola susţine că în curând va vinde EnergoBit

Ştefan Gadola, unul dintre cei trei proprietari ai EnergoBit, a povestit în cadrul dezbaterii „Succesul e posibil“, organizat de Forbes, la Cluj, cum a luat naştere una dintre cele mai profitabile afaceri din oraş. El a mai dezvăluit că în curând compania va fi vândută.

„Eram o echipă de trei colegi (Peter Pal , Ştefan Gadola şi Ioan Socea - nr.) care lucram la Elecrica. Aveam salarii bune, totul mergea bine, însă am vrut să pornim pe cont propriu o afacere a noastră, să facem ceea ce ne place. Atunci, România era foarte departe de ceea ce exista în lume în domeniul energetic. Denumirea firmei a venit tocmai din intenţia noastră de a informa în legătură cu ultimele noutăţi. Astfel, energo vine de la energie şi bit de la informaţie“, a povestit Ştefan Gadola, invitatul special al evnimentului organizat de Forbes, studenţilor prezenţi în sala de conferinţe  a Casei Universitarilor. Gadola a mai arătat că firma şi-a câştigat clienţi datorită seriozităţii. „Seriozitatea şi munca, acestea sunt cheile succesului. Clienţii au aflat de noi de la alţi clienţi mulţumiţi“. Acesta a mai arătat că în primii trei ani de zile de la debutul afacerii, cei trei asociaţi au luat un simplu salariu, tot profitul fiind investit în afacere.

Investiţie de 2,6 milioane de euro

„În 1992 eram singurii pe piaţa din Cluj care distribuiam contoare electrice pentru o firmă foarte importantă din Germania. Când a spus directorul firmei că suntem într-o poziţie foarte vulnerabilă, nu l-am crezut, dar avea dreptate. Abia când eşti lider pe o piaţă cu 3-4 jucători ai o poziţie bună. În plus, fără concurenţă nici nu te dezvolţi“, a mai arătat clujeanul. Acesta a susţinut că în fiecare an, firma îşi diversifică producţia şi aduce ceva nou. „Anul acesta vom începe producţia la fabrica de transformatoare din parcul industrial Tetarom I.Prima de acest gen din Romnia. Investiţia este de 2,6 milioane de euro şi vom avea 40-50 de angajaţi. Producţia va începe în iulie“, a spus Gadola.

De ce vând EnergoBit

„Nu am avut nicio emoţia cu această criză. Noi nu am făcut blocuri, cum au făcut alţii şi criza nu ne afectează. Ne-au întrebat mulţi de ce nu facem blocuri, am spus că noi investim în ceea ce ştim să facem şi am investit bine“, explică Gadola. Într-adevăr, anul trecut cifra de afaceri a companiei a fost de 120 de milioane de euro, în creştere cu 40% faţă de anul precedent. Compania are aproape 900 de angajaţi. Cu toate că lucrurile merg bine, cei trei asociaţi au decis să vândă. „În 2008 a fost prima ofertă serioasă din partea unui mare investitor strategi. Eram la o zi distanţă de a semna contractul. Ei au pus nişte condiţii inacceptabile şi am refuzat. În anii ce au urmat, nu au existat oportunităţi pentru vânzare, însă lucrurile s-au schimbat. În curând vom vinde firma. Mai multe nu pot să spun pentru că am semnat un contract de confidenţialitate“, a susţinut omul de afaceri. Cu alte cuvinte, cei trei asociaţi au primit o ofertă pe care nu puteau s-o refuze. 

Printre cei mai bogaţi clujeni

Topul Forbes 500 Miliardari“ îi plasează pe Peter Pal (49 de ani), Ştefan Gadola (58 de ani) şi Ioan Socea (59 de ani) pe locurile 7,8 şi 9 în ierarhia celor mai bogaţi clujeni, fiecare cu averi de câte 30-35 de milioane de euro. Ei activează în domeniile energie, industrie şi sport. Faţă de topul „Forbes 500 de Miliardari“, apărut în 2010, ei au averi mai mari cu circa 3 milioane de euro fiecare. În topul de anul trecut, ei se situau pe locurile 10, 11, 12 în Cluj.  Secretul faptului că au reuşit să facă bani în contextul economic actual este, potrivit lui Peter Pal, constanţa. „De 20 de ani suntem cunoscuţi drept parteneri constanţi de toţi colaboratorii. Tocmai din această cauză suntem optimişti şi credem că în Topul Frobes 500 Miliardari 2012 vom continua să ne consolidăm poziţia“, spune Pal. Din punctul lui de vedere, energia e unul dintre puţinele domenii cu potenţial şi crede că energia regenerabilă va avea şi în următoarea perioadă o importanţă deosebită. „Dacă vă uiaţi peste statistici, în domeniul energiei s-au făcut cele mai multe investiţii străine. În România potenţialul de energie verde e foarte mare. Energia eoliană are potenţial în zonele din Moldova, Dobrogea şi Banat. În aceste zone noi avem sub contract 1.500 de megawaţi. Unele proiecte sunt în fază de proiect, altele de execuţie şi altele în derulare. Investiţia totală e de peste două miliarde de euro“, susţine acţionarul EnergoBit.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite