Emil Boc a îmbogăţit Răchiţele, satul său natal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii trei ani, în Răchiţele, satul natal al premierului Emil Boc, s-a modernizat căminul cultural, s-a reabilitat biserica din vârful dealului, iar drumurile arată mai bine. Biserica ortodoxă din satul natal al premierului Emil Boc a fost resfinţită ieri, la împlinirea a 100 de ani de când s-a pus prima piatră de temelie. La eveniment au participat oficialităţi, dar şi părinţii premierului.

Răchiţele, satul natal al prim-ministrului Emil Boc, s-a schimbat de când acesta a plecat la Bucureşti. O spun şi localnicii, dar o arată şi cuvintele dintr-un banner pus ieri în centrul satului: „Cunoaşte-ţi şi iubeşte-ţi satul natal, iar la vremea ta, adaugă-i ceva la înflorire", banner ce informa pe nou-veniţii în sat că în Răchiţele e sărbătoare.  Oamenii spun că multe lucruri s-au schimbat în bine în ultimii trei ani. „S-a reparat căminul cultural, dispensarul şi s-a făcut drumul mai bun. S-au făcut multe lucruri bune", zice Toader Lazăr, în vârstă de 80 de ani.


image

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA IMAGINI DIN RĂCHIŢELE

Acesta mai spune că drumul principal din sat, la care se lucrează de doi ani, nu trece prin faţa casei părinţilor premierului Emil Boc, însă se plânge că lucrările se mişcă foarte greu. „Nu se face nimic la el. Mai bine îl lăsau aşa ca înainte că era mai bine. Numai l-au stricat", crede bătrânul Lazăr. Modernizarea acestuia e un proiect mai vechi al Consiliului Judeţean de pe vremea lui Marius Nicoară. „E un proiect aprobat şi câştigat de Nicoară, deci premierul Boc nu are nimic de-a face cu drumul. Modernizarea drumului începe din centrul satului în sensul opus zonei unde locuiesc părinţii premierului", spune viceprimarul comunei Mărgău, Gheorghe Capota.

Schimbări au văzut şi cei care revin periodic în sat la părinţi sau bunici. „De trei ani se tot lucrează la drumuri şi s-au făcut consolidări. Se vede o diferenţă faţă de acum câţiva ani. Am văzut şi că s-a renovat şi căminul cultural", afirmă Călin Moldovan, un clujean de profesie inginer, în vârstă de 40 de ani, care se întoarce la Răchiţele să-şi vadă mama, Rodica Moldovan, o profesoară pensionată.

„Normal că Emil Boc fiind la Bucureşti ne ajută"

Viceprimarul comunei mai spune că asfalt există în sat de peste 30 de ani, iar lucrările la drumul principal din sat au început în urmă cu doi ani şi se lucrează foarte încet, întârzierile fiind din cauza unor probleme de proiectare. „Normal că Emil Boc fiind la Bucureşti ne ajută, să nu fim proşti şi să credem că nu ne ajută", adaugă vicele. Şi căminul cultural din sat arată mai bine. Lucrările de reabilitare la acesta au început în 2010 şi au durat doar un an. „Pentru modernizarea căminului s-au cheltuit circa 500.000 de lei cu TVA. O parte din bani au venit de la Guvern şi de la Consiliul Judeţean Cluj, iar restul, contribuţie din bugetul comunei", susţine primarul comunei Mărgău, Sorin Suciu.

Resfinţirea bisericii

Biserica ortodoxă din satul Răchiţele, situată pe un deal, pe versantul estic al Muntelui Vlădeasa, a fost resfinţită ieri, la împlinirea a 100 de ani de când s-a pus prima piatră de temelie, în prezenţa Mitropolitului Clujului, Albei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ, şi a unui sobor de 15 preoţi. S-a schimbat acoperişul lăcaşului de cult, s-au înlocuit duşumelele, s-au pus scaune noi şi s-a pietruit curtea. Toate s-au făcut cu banii oamenilor şi din donaţii. „Biserica s-a renovat cu fonduri din donaţii şi din contribuţiile oamenilor. Sunt oameni care au dat şi 1000 de dolari", adaugă primarul.

Fiecare sătean a dat cât a putut. Unii au dat 20 lei, 50 de lei, alţii chiar şi 100 de lei. „Nu văd de ce Teodor Boc, preotul bisericii, a citit doar unele nume când a vorbit de donaţii. Poate eu am putut să dau 2000 de lei, dar altul nu a putut. Fiecare sumă e bine primită, şi a celui care dă mai mult şi a celui care dă mai puţin. Toţi oamenii din sat au ajutat la renovarea bisericii", este de părere fratele premierului, Ion Boc, care a refuzat să spună suma pe care a donat-o bisericii din satul natal.

Resfinţirea bisericii, la care au venit zeci de oameni din toată zona, nu doar oficialităţi şi parlamentari, a fost urmată de manifestarea „Fiii Satului". Aceasta s-a aflat la prima ediţie şi a avut ca motto „Cunoaşte-ţi şi iubeşte-ţi satul natal, iar la vremea ta, adaugă-i ceva la înflorire". În cadrul acesteia s-au premiat cele mai longevive cupluri din Răchiţele, cupluri prin care s-au numărat şi părinţii lui Emil Boc, Ana şi Ioan Boc, şi care au primit câte o diplomă şi câte un plic cu 100 de lei. „Fiii Satului" s-au încheiat cu un moment folcloric susţinut de Sava Negreanu Brudaşcu şi soţii Valeria Codorean şi Traian Ilea.

Biserica ortodoxă din satul Răchiţele, situată pe un deal, pe versantul estic al Muntelui Vlădeasa, a fost resfinţită azi, la împlinirea a 100 de ani de când s-a pus prima piatră de temelie, în prezenţa Mitropolitului Clujului, Albei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ, şi a unui sobor de 15 preoţi.

S-a schimbat acoperişul lăcaşului de cult, s-au înlocuit duşumelele, s-au pus scaune noi şi s-a pietruit curtea. Toate s-au făcut cu banii oamenilor şi din donaţii. Resfinţirea bisericii, la care au venit zeci de oameni din toată zona, nu doar oficialităţi şi parlamentari, a fost urmată de manifestarea „Fiii Satului". Aceasta s-a aflat la prima ediţie şi a avut ca motto „Cunoaşte-ţi şi iubeşte-ţi satul natal, iar la vremea ta, adaugă-i ceva la înflorire".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite