Elevul Adrian Buduşan: „La BAC s-a ajuns mai rău ca la puşcărie: jandarmi la uşă, camere de filmat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii la bacalaureatul de toamnă spun că prima probă, de limba română oral, nu le-a dat bătăi de cap şi că nu au luat meditaţii. Emoţionaţi şi stresaţi, unii dintre ei au participat la consultaţiile gratuite organizate la şcoli. Alţii au fost revoltaţi de prezenţa jandarmilor şi a camerelor video care le dă impresia că la examen e mai rău ca la puşcărie.

Aproape 400 de elevi din judeţul Cluj susţin azi în zece unităţi de învăţământ, prima probă a Bacalaureatului de toamnă. Ei şi-au verificat cunoştinţele de limba română printr-un examen oral în urma căruia vor obţine un certificat de competenţe lingvistice. Calificativele le vor afla în această după-amiază, de la afişierele şcolilor.

Secretarul comisiei judeţene de BAC, Călin Mureşan, afirmă că la proba de azi nu s-au prezentat cei care şi-au picat Bacalaureatul în vară, ci doar corigenţii şi cei ce nu au mers la examen. „În vară toţi elevii şi-au luat competenţele la limba şi literatura română oral. Potrivit calendarului de BAC, azi şi mâine au loc probele orale la limba română şi maghiară. Azi dau româna şi mâine materna ca să nu aibă două examene în aceeaşi zi", afirmă Mureşan.

 „Nu mai ştiu cine era autorul textului“

 „La BAC s-a ajuns mai rău ca la puşcărie: cu jandarmi la uşă şi camere de filmat în săli...", crede Adrian Buduşan, un elev de 19 ani care a susţinut azi proba de limba română oral la Colegiul Tehnic „Ana Aslan" din Cluj-Napoca. El a venit în această sesiune a Bacalaureatului deoarece a rămas corigent în clasa a XII-a şi nu a putut intra în examen. Şi-a dat corigenţa săptămâna trecută şi spune că proba de azi a fost uşoară. „Am primit un text, iar eu trebuia să spun cui se adresează el, dacă e unul informativ sau argumentativ şi să răspund la câteva întrebări. A fost uşor. În 10 minute am şi ieşit din sală. Nu mai ştiu cine era autorul textului", spune Adrian Buduşan, care susţine că nu a avut deloc emoţii şi nu a luat meditaţii.

image

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA ELEVII CARE AU DAT BAC-UL AZI LA COLEGIUL CLUJEAN „ANA ASLAN“

Alţi candidaţi, tot corigenţi, s-au pregătit cu profesori la consultaţiile gratuite ţinute la Colegiul Tehnic „Raluca Rîpan" din Cluj-Napoca. E cazul Roxanei Korobian, 20 de ani, şi Antonelei Ilea, 20 de ani, care aşteptau, de dimineaţă, să intre la examen şi sperau să aibă baftă de subiecte uşoare. „Şi profesorii iau note mici şi se aşteaptă de la noi să luăm note mari", afirmă Antonela Ilea.

Şi alţi candidaţi au spus că, deşi a fost uşor la română, nu s-au descurcat prea bine. „A fost simplu. Numai că n-am prea ştiut eu pentru că n-am învăţat. Mi-a venit un text despre cultivarea virtuţilor. Trebuia să spun ce fel de text e, să zic ce cred eu despre cultivarea virtuţilor", spune Vlad Oltean, un elev de 19 ani, rămas corigent la română şi matematică. Profesorii au fost înţelegători. „Au fost ok. Nu ne-au stresat", adaugă Vlad Oltean.

Tot profesorii afirmă că subiectele de limba română sunt de nivel mediu şi că textul primit putea fi rezolvat la prima vedere. „Subiectele sunt accesibile, exact ca în vară, după modele date de Ministerul Educaţiei", susţine profesoara de română Iulia Pop, totodată membru în comisia de bacalaureat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca.

Două probe într-o zi

Czuli Marius, Gergely Attila şi Czaho Szabolcs sunt trei colegi de clasă de la secţia maghiară a Colegiului Tehnic de Construcţii „Anghel Saligny" din Cluj-Napoca care nu au participat la prima sesiune a BAC-ului fiindcă nu i-a lăsat profesorul de fizică întrucât erau slab pregătiţi. „La sfârşitul anului şcolar ne-a dat un test, iar cea mai mare notă a fost 2. Ne-a zis să mergem la a doua sesiune a BAC-ului. Până atunci să învăţăm", afirmă Czuli Marius. Aceştia ieşiseră de la proba de limba maternă oral şi aşteptau să intre la română oral. „A fost lejer la maternă. Sper să fie la fel şi la română", spune Czaho Szabolcs.

Directorul Colegiului Tehnic „Ana Aslan", profesoara Lucia Pop, afirmă că programarea elevilor s-a făcut în aşa fel încât ei să aibă timp să susţină ambele probe. „Aşa s-a hotărât în şedinţa Inspectoratului Şcolar Judeţean. Sunt 15 elevi care au dat şi proba de maternă şi cea de română oral", precizează directoarea.

Mâine, 23 august, 64 de candidaţi vor susţine la „Ana Aslan" probele audio şi scris ale evaluării competenţelor de limba modernă. Miercuri, 24 august, urmează oralul la modernă, iar joi şi vineri, proba de competenţe digitale.  Lunea viitoare, 29 august, începe BAC-ul scris, iar primele rezultate se vor afişa pe 4 septembrie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite