Rapidul are un meci în plus câştigat în derby-urile cu CFR. Egalează clujenii balanţa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele 12 meciuri pe care le-au jucat în campionat cele două echipe feroviare, de când clujenii au promovat din nou, punctele s-au împărţit în mod egal. Cinci victorii, două egaluri şi cinci înfrângeri este bilanţul CFR-ului în confruntările cu „fraţii“ feroviari din Giuleşti. În perioada 1969-1976, prima în care CFR s-a aflat în Divizia A, giuleştenii au, însă, o victorie în plus în tot 12 meciuri disputate

Campioana va întâlni mâine seară, în fieful giuleştenilor, o echipă a cărei istorie seamănă într-o anumită măsură cu cea a clujenilor. Având aceleaşi culori, ambele formaţii feroviare au petrecut cei mai mulţi ani în eşaloanele inferioare. Dacă Rapidul a cucerit primul titlu de campioană încă din 1967, iar apoi s-a zbătut în cea mai neagră perioadă a clubului, retrogradând de patru ori, fiind nevoit să aştepte 32 de ani de ani pentru un nou campionat câştigat, CFR Cluj şi-a făcut un nume în fotbal abia în 2007, când a terminat pe ultima treaptă a podiumului, performanţă care i-a deschis drumul spre cupele europene.

Fără a face parte din categoria selectă a echipelor care nu au retrogradat niciodată de când au fost înfiinţate, precum Dinamo sau Steaua, CFR şi Rapid în ultimii ani se înscriu de fiecare dată cu şanse reale la titlu. Rapidul a triumfat în competiţia internă de trei ori de-a lungul istoriei, ultima dată în 2003, în timp ce clujenii s-au impus în 2008 şi 2010.

CFR a echilibrat balanţa în ultimii ani

Cele două echipe s-au întâlnit de 12 ori în perioada 1969-1976, când CFR s-a aflat pentru prima oară în eşalonul întâi, clujenii având un bilanţ de patru victorii, trei egaluri şi cinci înfrângeri. Apoi a urmat o perioadă în care bucureştenii au alternat prezenţele în Divizia A cu cele din liga secundă, în timp ce clujenii nu au mai promovat până în 2004.

În „era modernă“ ,primul meci în Liga I dintre cele două formaţii a avut loc în 2004, când Dorinel Munteanu şi Răzvan Lucescu şi-au împărţit punctele pe „Dr. Constantin Rădulescu“. Atunci întâlnirea s-a încheiat 1-1, iar în retur Rapidul s-a impus la scor de neprezentare. Au urmat alte trei victorii consecutive ale giuleştenilor, CFR învingând pentru prima oară Rapidul în 5 mai 2007, cu 3-2, avându-l pe Cristiano Bergodi pe banca tehnică. Atunci, brazilianul Didi a fost artizanul succesului, reuşind o dublă de mare efect, în numai două minute.

Atacantul care se află acum la Târgu-Mureş, a rememorat momentul: „A fost ceva extraordinar. După trei luni petrecute la CFR, stăteam mai mult pe banca de rezerve şi a fost primul meu meci ca titular. Aveam o primă consistentă şi am intrat extrem de motivaţi în teren. Cele două goluri m-au împins practic spre echipa de start. Rapidul avea o trupă bună, dar acum cred că e şi mai puternic, CFR va avea un meci foarte greu acolo“, ne-a declarat acesta.

Doar varianta victoriei pentru Mandorlini

Apoi, au urmat alte două victorii consecutive, 2-1 în capitală şi 1-0 la Cluj, pentru ca bucureştenii să câştige din nou în turul sezonului 2008-2009, cu 1-0. Returul s-a încheiat cu scor alb, pe o ninsoare teribilă, iar sezonul trecut „vişiniii” clujeni au cucerit maximum de puncte în dubla confruntare cu Rapidul, partida din Giuleşti fiind la discreţia oaspeţilor, care s-au impus cu 4-1, pentru ca pe teren propriu să câştige la limită, 1-0. CFR este hotărâtă să preia conducerea în meciurile cu giuleştenii, mai ales că începutul de sezon a fost complet ratat, iar Mandorlini nu ia în calcul pentru partida de mâine alt rezultat în afara victoriei:

„Suntem pregătiţi de meci, ne-am antrenat bine, rămâne de văzut ce vom face pe teren. Rapidul a jucat bine în acest început de sezon, i-am urmărit pe dvd-uri şi trebuie să învingem mâine într-o atmosferă precum cea din Giuleşti“, a spus italianul. Partida dintre Rapid şi CFR va începe la ora 20.30, va fi arbitrată de Augustus Constantin, Cristian Nica şi Aurel Oniţă şi transmisă în direct de Digi Sport şi în format livetext pe adevarul.ro.

 „Rapid este mai puternică acum decât în urmă cu trei ani, iar CFR va avea un meci foarte dificil“
Didi Cleidimar, ex-atacant CFR Cluj

 „Ne-am pregătit bine şi nu avem altă variantă în afara victoriei în meciul de mâine“
Andrea Mandorlini, antrenor CFR Cluj


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite