EXCLUSIV Un clujean, primul geolog român publicat în „Science“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Onac, profesor universitar la Facultatea de Biologie şi Geologie din cadrul UBB Cluj, a reuşit o performanţă remarcabilă pentru un cercetător român. Acesta a publicat în luna februarie un articol în una din cele mai prestigioase reviste de ştiinţă din lume, prin care prezenta rezultatele unei cercetări relizată începând cu 2005, în mai multe peşteri din Spania.

Bogdan Onac, profesor universitar doctor al Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj, dar şi profesor asistent la „University of South Florida„ este primul geolog din România care a reuşit performanţa publicării unui articol într-una din cele mai bine cotate reviste de ştiinţă din lume, săptămânalul Science.

El a demarat o cercetare în 2005, cooptând alţi şase cercetători, trei spanioli, doi americani şi o italiancă în cinci peşteri din Mallorca.

A dat peste cap o „teorie-zid“


El a adus primele dovezi palpabile prin care pune un mare semn de întrebare cu privire la teoria care susţine că perioadele glaciare se repetă la fiecare 100.000 de ani. Onac nu se află la prima cercetare valoroasă, care ar fi putut fi remarcată printr-un articol în Science, însă, potrivit acestuia, cercetătorii români nu sunt bine priviţi la acest nivel.

Acesta este de părere că faptul că şi-a asociat numele cu o universitate din America, acolo unde predă anual din septembrie, până în luna februarie, a fost un aspect decisiv în determinarea editorilor de la Science, în vederea publicării articolului.

„Nu suntem priviţi ca şi cercetători care pot produce ştiinţă adevărată. Dacă ai vrea să faci în România o asemenea cercetare, nu ai avea cum, pentru că noi nu dispunem de laboratoare bine dotate, astfel încât să putem obţine rezultate de vârf“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, Bogdan Onac.

800 de articole din 11.000 văd lumina tiparului

Performanţa grupului de cercetători este cu atât mai valoroasă cu cât din cele peste 11.000 de articole din toate domeniile care ajung la Science în fiecare an, maximum 800 ajung să fie şi publicate.

Articolul al cărui autor principal este clujeanul Bogdan Onac, alături de americanul Jeff Dorale, a fost trimis la Science în luna septembrie, însă a văzut lumina tiparului abia şase luni mai târziu.

Conţinutul articolului, ţinut secret

În toată această periodă, grupul de cercetători a fost bombardat cu întrebări venite din partea celor trei referenţi de specialitate ai revistei Science, solicitându-le informaţii până când teoria lor a devenit 100% credibilă.

După ce au primit aviz favorabil că articolul va fi publicat, cercetorii au fost nevoiţi să semneze un contract de exclusivitate. „Am semnat o sumedenie de formulare cum că nu vom divulga cu niciun preţ conţinutul informaţiilor. Cu o zi înainte de publicarea articolului, când aveam deja voie să vorbim, a fost o adevărată nebunie. Au început să sune telefoanele. Noi, practic, am pus un semn mare de întrebare asupra unei teorii-zid până atunci“, a conchis clujeanul.

Bogdan Onac a acordat interviuri pe baza informaţiilor apărute pentru publicaţii precum Times, American Scientist sau Daily Telegraph.

Cifră
800 de articole
din 11.000 trimise văd în fiecare an lumina tiparului în revista Science

Citat
„Dacă ai vrea să faci în România o asemenea cercetare, nu ai avea cum, pentru că noi nu dispunem de laboratoare bine dotate, astfel încât să putem obţine rezultate de vârf”
 Bogdan Onac, cercetător

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite