EXCLUSIV O clujeancă iritată de scârţâitul scenei în timpul unui concert a mobilizat publicul să doneze bani pentru reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul spectacolului care a avut loc vineri la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, clujeanca Liana Nemeş s-a urcat pe scena de la Sala Studio şi a donat simbolic 10 lei pentru repararea scenei care a scârţâit în timpul concertului. Zeci de persoane au urmat-o.

„Am hotărât să urc pe scenă la sfârşitul concertului şi să rog publicul să facă o colectă pentru a putea repara această piesă importantă de mobilier“, ne-a povestit clujeanca în vârstă de 31 de ani, de profesie trainer în cadrul companiei Nokia.

Totul a început la jumătatea spectacolului dirijat de olandezul Theo Wolters, care a avut loc în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“. „Concertul a fost extraordinar. S-au cântat trei piese: Beethoven, Mozart şi Dvořák. Dirijorul a ridicat sala în picioare, la sfârşit s-a aplaudat mult. Din păcate, pe la jumătatea concertului şi mai ales la ariile mai domoale a devenit absolut supărător faptul că podiumul pe care era urcat dirijorul scârţâia“, ne-a povestit Liana Nemeş.

Astfel a hotărât ca la finele spectacolului să urce pe scenă şi să doneze bani pentru a putea fi reparat podiumul. A urcat pe scenă şi i-a rugat pe cei prezenţi să o asculte pentru câteva minute. „Le-am spus că sunt pentru prima dată la concertul Filarmonicii şi se poate să nu cunosc toate dedesubturile problemei, dar este evident că aceşti artişti minunati sunt obligaţi să cânte în condiţii cel puţin precare“, ne-a povestit clujeanca.
Le-a spus că au trei opţiuni. „Să pretindem că acest scârţâit nu există, să ne lamentăm autorităţilor care permit acestui lucru să se întâmple sau să dăm fiecare câte doi, trei sau cinci lei şi să adunăm o sumă care să îi ajute pe cei care au menirea să repare acea scenă“, a adăugat aceasta. A scos din buzunar 10 lei şi i-a aşezat la picioare, după care i-a invitat pe toţi ca în drumul lor spre ieşire să îi urmeze exemplul.

image

S-au strâns 180 de lei

Liana Nemeş s-a reîntors apoi la locul său din sală, iar după câteva minute a observat impresionată că „movila“ de bancnote crescuse. Nu a mai stat să observe ce se întâmplă şi a plecat. În total, cei prezenţi au reuşit să doneze aproximativ 180 de lei, potrivit lui Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania.

„Banii i-am dat Academiei de Muzică, deoarece nu e scena noastră, noi doar organizăm spectacole acolo. Nu ştiu ce vor face dânşii cu banii“, ne-a declarat acesta. Rectorul Acedemiei de Muzică „Gheorghe Dima“, Adrian Pop, a precizat că va folosi banii ca donaţie pentru Academie şi cel mai probabil vor fi folosiţi pentru repararea podiumului. „Am rămas şi noi impresionaţi de gestul doamnei. Eu eram de faţă. S-a auzit scârţăitul, dar nu foarte tare. Am analizat şi noi dacă a scârţăit podiumul pe care stătea dirijorul sau scena în sine şi pot să vă spun că încă nu ne-am dat seama care e de vină“, a precizat rectorul.

image

Scenă veche de 33 de ani

Scena pe care săptămânal urcă zeci de artişti din Ardeal, din ţară sau chiar din străinătate are nu mai puţin de 33 de ani. Din păcate, clădirea în care se află Academia de Muzică se află în plin proces de retrocedare, astfel încât conducerea instituţiei nu îşi permite să facă investiţii masive aici. „Sala e în regulă, am mai realizat lucrări de întreţinere dar mai mult nu ne putem permite“, a adăugat Adrian Pop.

Acesta spune că Sala Studio e foarte importantă pentru mediul cultural clujean, ea fiind foarte solicitată. „Încăperea e extrem de intens utilizată. Aici se ţin concerte de cameră, spectacole, concerte simfonice, avem un parteneriat cu Filarmonica pentru ca ei să poată susţine spectacole aici. De asemenea, şi Festivalul Mozart se organizează tot aici“, a mai spus rectorul.

În aceeaşi sală vor avea loc, începând de astăzi şi timp de o lună, numeroase spectacole, organizate în cadrul Toamnei Muzicale Clujene.

„Am hotărât să urc pe scenă la sfârşitul concertului şi să rog publicul să facă o colectă pentru a putea repara această piesă importantă de mobilier“, Liana Nemeş

Filarmonica fără sediu

Timp de 47 de ani, Filarmonica şi-a desfăşurat activitatea în sala mare a Casei Universitarilor (actualmente sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai”). În vara anului 2002, Filarmonica a fost evacuată din această sală. Actualul spaţiu de concerte simfonice este Casa de Cultură a Studenților, care nu are o acustică bună și are o ambianța neplăcută, motiv pentru care spectacolele nu pot fi ţinute aici, Filarmonica fiind nevoită să organizeze concerte în diverse locuri din oraş, precum Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“. Municipalitatea ia în calcul amenajarea unui sediu instituţiei în locul în care îşi desfăşoară activitatea Centrul Militar zonal, care ar urma să fie transferat într-o altă locaţie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite