EXCLUSIV Locotenentul Alexandru Gheorghe: „Dacă va fi să ies vreodată din sistem, nu o voi face pe uşa din dos!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenentul de doar 27 de ani care a pus pe jar o ţară întreagă, apărând în mijlocul protestatarilor îmbrăcat în uniforma militară, a vorbit cu reporterii „Adevărul" despre cum i s-a schimbat viaţa în ultimele 24 de ore.

După mai bine de 30 de ore nedormite şi un drum de Bucureşti, după o zi întreagă în care a avut de dat explicaţii superiorilor pentru gestul său, locotenentul Alexandru Gheorghe s-a dezbrăcat de uniforma militară şi a vorbit, acasă la el, cu reporterii „Adevărul" despre semnificaţiile profunde ale gestului său.


image

Tânărul spune că nu regretă gestul făcut, cu toate că şi-a asumat un mare risc. „Uneori trebuie să rişti totul. Eu sunt împăcat sufleteşte în ce priveşte gestul făcut, acela de a ieşi în stradă, printre oameni", spune Alexandru Gheorghe. Tânărul cadrul militar este de părere că „în conştiinţa românilor armata mai are un rol important". Prin gestul său, locotenentul nu a vrut să facă altceva decât să-i îndemne pe semenii săi să se unească. „Nu de nebuni au ieşit oamenii în stradă! În mijlocul mulţimii, eu am văzut oameni de bun simţ şi de bună credinţă, oameni care au ieşit în stradă ca să-şi strige durerea", subliniază Alexandru Gheorghe. „Vin dintr-o familie simplă, de oameni muncitori. Mama mea, de exemplu, a fost dată afară de la locul de muncă după 35 de ani şi lucrează acum din greu pentru 800 de lei. Nu ies în stradă cei cărora le merge bine", punctează tânărul. „Beizadelele care se droghează şi se plimbă cu maşini de 50.000 de euro nu au motive să iasă în stradă, pierd vremea prin cluburi", adaugă el.

„Nu mă consider erou"

Locotenentul de la Unitatea Militară din Câmpia Turzii susţine că, prin gestul său, nu a luat atitudine în numele armatei, ci în nume propriu. „De când au început protestele, timp de 10 zile, am aşteptat o reacţie din partea armatei faţă de cei din stradă care au fost jigniţi sau chiar bătuţi. Cel care spune că în armată nu e loc de sentimente se înşală. Luaţi exemplul naziştilor: au ucis zeci de mii de oameni tocmai pentru că au respectat orbeşte nişte ordine. Asta înseamnă să nu ai sentiment", explică militarul.

„Armata“ lui Cuza şi doamna „tricolor“ la Ziua Unirii de la Iaşi FOTOGALERIE

Alexandru Gheorghe a rămas profund marcat de miile de like-uri pe care le-a primit de la oameni din toată ţara care şi-au arătat, astfel, susţinerea pe Facebook. Cu toate că a reuşit să mişte o întreagă ţară prin gestul său, tânărul nu se consideră un erou. „Oamenii s-au obişnuit atât de mult să nu mai vadă nicio luare de atitudine, încât un om ca mine, făcând gestul pe care l-am făcut eu, este ridicat fără să vrea la rang de erou", crede Alexandru Gheorghe.

Sentimentul pe care i l-a dat mulţimea din Piaţa Universităţii din Capitală, spune el, nu poate fi pus în cuvinte: „A fost ceva extraordinar. Mulţimea pur şi simplu m-a înconjurat, a fost alături de mine şi mi-a dat putere".

„Nimeni nu m-a forţat să ies în stradă"

Alexandru Gheorghe mărturiseşte că gestul său a fost unul absolut spontan. „Cine putea să iasă? Cei care au familii, care au credite? În România, dacă ţi-ai făcut un credit, devii sclav. Nu-ţi mai poţi permite libertatea cuvântului. Dar şi noi, cei din armată, suntem oameni. Repet, nu am ieşit în mijlocul mulţimii în numele armatei, ci în numele meu", arată tânărul. Pentru el, Raed Arafat, omul de la care au pornit toate protestele din ţară, este un adevărat model: „Pe Raed Arafat îl consider erou".

Întrebat cum răspunde acuzaţiilor că, prin gestul său, a vrut să iasă în evidenţă, tânărul a răspuns: „Dacă ar fi făcut altul primul pas, l-aş fi felicitat sincer. Nu am căutat să ies în evidenţă, am vrut doar să îi fac pe români să se solidarizeze în jurul unui simbol, care este nu locotenentul Alexandru Gheorghe, ci uniforma armatei române“.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a afla motivele pentru care Alexandru Gheorghe a ales să urmeze o carieră militară.

Citeşte şi:

DEZBATERE ADEVĂRUL Omul care a împărţit românii în două: Alexandru Gheorghe. Este de condamnat sau de lăudat gestul militarului?

Opinia jurnalistului Mălin Bot:

De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe

Cel mai controversat personaj al protestelor din Piaţa Universităţii este astăzi un tânăr ofiţer al Armatei Române. În uniformă, fără a avea permisiunea să fie în Bucureşti, acesta a mers în piaţă şi a spus liber ce gândeşte. România are nevoie de astfel de eroi.

citește aici tot comentariul și reacțiile cititorilor!

Opinia jurnalistului Sabin Orcan:

Falsul erou cu epoleţi

Ca şi în cazul medicului Raed Arafat (deşi cei doi au motivaţii şi prestaţii atât de diferite), mulţimile au găsit în acest personaj un simbol al revoltei lor. E de ajuns să vedem miile de comentarii favorabile de pe internet ca să ne convingem că el este considerat deja un "erou naţional". Dar poate fi numit aşa cineva care încalcă, în mod flagrant, regulamentele Armatei române?

citește aici tot comentariul și reacțiile cititorilor!

VIDEO Povestea completă a locotenentului Alexandru Gheorghe, care a protestat în uniformă, şi reacţia publicului

Locotenentul Alexandru Gheorghe este cel mai controversat personaj din acest moment, începând din seara de luni, când s-a afişat în Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă. Cititorii adevărul.ro au avut comentarii de laudă şi încurajare la adresa protestatarului, dar şi de condamnare. Citeşte aici continuarea!

Locotenentul protestatar riscă să fie trecut în rezervă

Situaţia locotenentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, luni, în Piaţa Universităţii, va fi analizată la nivelul unităţii sale militare, urmând ca o decizie să fie luată de comandantul unităţii, a declarat, marţi, contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MapN. Citeşte aici continuarea!

Cu sau fără uniformă, legea îi interzicea locotenentului Gheorghe Alexandru să protesteze

Locotenentul Alexandru Gheorghe ştia exact, potrivit propriilor declaraţii, căror riscuri se supune atunci când s-a afișat în Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă. Însă nu hainele reprezintă o problemă, din punct de vedere legal, ci statutul său. Citeşte aici continuarea!

Sute de mesaje de susținere pentru Alexandru Gheorghe, locotenentul care a protestat în uniformă

Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, sosit, în uniformă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală, nu a rămas fără ecou în rândul românilor care simt la fel ca el. Citeşte aici continuarea!

FOTO Mesaje pe Facebook pentru Alexandru Gheorghe: "Este eroul de care aveau nevoie romanii ", "un derbedeu platit de noi."

Bărbatul are 27 de ani şi este ofiţer activ de 3 ani. În prezent lucrează la UM 71Câmpia Turzii, la structura de protecţie a documentelor clasificate, pe o funcţie asimilată gradului de maior. Citeşte aici continuarea!

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite