EXCLUSIV ADEVĂRULTIFF va deveni festival de top şi se va lupta cu Berlin şi Cannes. Vezi ce condiţii trebuie să îndeplinească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul ce se desfăşoară în capitala Ardealului va deveni un eveniment cinematografic din categoria A, la fel ca festivalurile de la Cannes, Berlin sau Veneţia. Sursele „Adevărul de Seară“ au arătat că acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, de anul viitor. Deşi nu comentează informaţia, oficialii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) susţin că evenimentul va deveni „mai serios“ de anul viitor.

Informaţia e vehiculată de anul trecut în rândul celor prezenţi, an de an, la TIFF şi a fost confirmată recent de o sursă din rândul organizatorilor festivalului.  Cu toate acestea, reprezentanţii Festivalului Internaţional de Film Transilvania nu confirmă acest lucru, însă recunosc că de anul viitor evenimentul va deveni „mai serios“. În acest an, cel mai important festival de film din România va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 3 - 12 iunie, iar la Sibiu între 15 şi 19 iunie.

Tema festivalului nu va mai parodia filme celebre

Toate cele nouă ediţii de până acum ale festivalului organizat de Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Mihai Chirilov, directorul TIFF, şi echipa lor au parodiat filme celebre, precum James Bond, Războiul Stelelor sau Brokeback Mountain. Ediţia a zecea, din acest an, va fi ultima care va parodia o peliculă cunoscută, iar începând din 2012 festivalul va deveni mai serios, a declarat, anul trecut, Tudor Giurgiu. „Ideea e ca din 2012, TIFF să devină festival de clasă A“, a declarat sursa noastră.

Oana Răsuceanu, purtătorul de cuvânt al evenimentului, nu a dorit să comenteze informaţia, iar Tudor Giurgiu, preşedintele onorific al TIFF, nu a putut fi contactat. În categoria A intră festivaluri de film celebre, precum cel de la Berlin, Cannes, Veneţia şi Karlovy Vary.

Acreditare de top

Ele sunt incluse într-un top realizat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Producători de Film (FIAPF) cu sediul la Paris, care le şi acreditează în această categorie. Cu asemenea festivaluri ar urma să intre in concurenţă Clujul dacă Festivalul Internaţional de Film Transilvaia va primi acest rang. Ioan-Pavel Azap, jurnalist, scriitor şi critic de film, consideră că planul organizatorilor TIFF era acesta încă de la bun început.

„Eu, unul, bănuiesc că de la bun început şi-au propus să ajungă sus“, a spus Azap, care crede că o acreditare între „cei mari“ ar însemna prestigiu, un număr mai mare de filme şi mult mai mulţi producători prezenţi în urbea de pe Someş. „Ar însemna mult pentru Cluj, ar fi extraordinar. Două săptămâni, hotelurile ar fi pline“, a spus Azap. Practic, festivalurile de acest gen aduc un plus prin faptul că sunt vizitate în fiecare an de numeroase staruri de cinema, mulţi producători care îşi lansează aici ultimele lor realizări, dar şi pentru a vinde drepturile de difuzare distribuitorilor veniţi din întreaga lume.

Condiţii de acreditare

FIAPF prevede în regulamentul de acreditare în categoria A a festivalurilor respectarea integrităţii filmelor, punerea în aplicare a măsurilor preventive împotriva pirateriei, un cadru de protecţie între deţinătorii drepturilor de autor şi festivaluri pentru prezentarea filmelor. De asemenea, se cere ecranizarea unui anumit număr de pelicule, stabilit între FIAPF şi organizatorii festivalului.

De exemplu, la Cannes au fost prezentate 91 de filme, din care 89 în premieră mondială, au fost asigurate 5.300 de locuri în sălile de cinema şi peste zece mii de participanţi. De asemenea, din totalul jurnaliştilor prezenţi la eveniment, aproape 60% din aceştia proveneau din mass-media internaţională.

Cine cataloghează festivalurile

Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film este responsabilă de supravegherea festivalurilor internaţionale de film şi tot ea este cea care acreditează, ca fiind de top, cele mai importante asemenea manifestări artistice. În prezent, festivalurile din categoria A sunt cel de la Berlin, Cairo, Cannes, Karlovy Vary, Locarno, Mar del Plata, Montreal, Moscova, San Sebastián, Shanghai, Tokyo, Veneţia şi Varşovia. FIAPF are sediul în Paris şi a fost creată în 1933, fiind o organizaţie compusă din 31 de asociaţii din 25 de ţări.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite