EXCLUSIV: Doi dintre speologii salvaţi pleacă mâine într-o nouă expediţie subterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre speologii salvaţi în această dimineaţă din Peştera Cociului, Bihor, pornesc mâine într-o nouă aventură subterană. Tinerii au fost scoşi la suprafaţă în această dimineaţă, în jurul orei 3.30. Potrivit salvatorilor, a fost una dintre cele mai dificile intervenţii de acest gen din ultimele luni.

Speologii salvaţi s-au întors la Cluj-Napoca imediat după ce au fost scoşi la suprafaţă. „Suntem obosiţi şi puţin slăbiţi, dar contează că am ieşit pe picioarele noastre de acolo. Nici nu ne aşteptam să fim salvaţi atât de repede", a spus Simona Laiu (25 de ani), unul dintre speologii care au rămas captivi în Peştera Cociului mai bine de 48 de ore, din cauza unei viituri care a inundat marţi galeriile subterane.

Au anunţat expediţia colegilor

Cei trei speologi au coborât în peşteră sâmbătă şi urmau să exploreze galeriile până marţi. „Ne-am interesat despre evoluţia vremii, în prealabil. Cum prognoza nu era rea, anunţându-se averse slabe abia pentru ziua de marţi, am decis să nu amânăm expediţia. Ne-am luat însă măsurile de precauţie necesare şi ne-am anunţat colegii de la Salvaspeo", a explicat, pentru „Adevărul de Seară", Simona Laiu, preşedintele clubului de speologie Politehnica din Cluj-Napoca.


image

„Primele zile ale expediţiei, am explorat galerii noi, în premieră. Am descoperit şi un fosil nou, dar şi o sondă de foraj la o adâncime de 200 de metri", a povestit Simona Laiu. Problemele au început abia marţi, când, la prânz, nu au mai reuşit să iasă la suprafaţă din cauza viiturii. „Nu am intrat în panică. Avem cu toţii ani de experienţă în spate, ştiam că vor veni colegii noştri să ne salveze. Am lăsat un bilet la sifon (coborâre abruptă în peşteră) şi ne-am întors la bivuac, în galeria China", a adăugat speologul. Cei trei şi-au porţionat rezervele de hrană în aşa fel încât să le ajungă până duminică. „Aveam şi o butelie de rezervă, am făcut multe ceaiuri, ca să ne hidratăm, ne-am petrecut cele două zile stând în sacii de dormit şi povestind", a mai spus Simona Laiu.

Gânduri îndreptate spre cei dragi

„Recunosc că am avut inima strânsă, pentru că îmi închipuiam ce griji îşi fac ai mei. Putea fi mai rău, dar ne-a ajutat Dumnezeu să scăpăm teferi. Oricum, vreau neapărat să le mulţumim celor care s-au implicat în salvarea noastră", a declarat speologul. Primul telefon pe care l-a dat după ce a ajuns cu bine la suprafaţă a fost la mama ei. „Am noroc de nişte părinţi extraordinari, care m-au susţinut întotdeauna. Acum, sunt în stare de şoc, dar toate vor trece cu bine", a declarat speologul. De altfel, Simona şi medicul Ovidiu Pop urmează să meargă într-o nouă expediţie chiar mâine, în Peştera Altarului din Munţii Bihorului. „E mai rău decât un virus. Nu pot pune în cuvinte ce simt atunci când păşesc în galerii neexplorate, unde nimeni înaintea mea nu a călcat. Incidentul acesta a fost primul în cei opt ani de când practic speologia, dar nu m-a speriat şi nici nu m-a îndepărtat de această pasiune. Nu vreau să fim priviţi ca nişte eroi, dar cine vrea să practice speologia e bine să afle şi de asemenea pericole", a încheiat Simona.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite