Dumpingul, o modă în licitaţiile din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„ADS Cluj“, nr. 16
„ADS Cluj“, nr. 16

Majoritatea marilor proiecte din judeţ au avut nevoie, pe parcurs, de suplimentări substanţiale de costuri.

Practica licitaţiilor adjudecate la preţuri de dumping, care ulterior sunt „săltate",  a devenit un simptom al achiziţiilor publice á la Cluj. Este cazul unora dintre cele mai importante lucrări din judeţ din ultimii ani. Fie că la mijloc se află maniera defectuoasă în care sunt realizate caietele de sarcini sau ipoteza - greu demonstrabilă - potrivit căreia aceste licitaţii ar fi adjudecate prin aranjamente de anumite „firme de casă", societăţile câştigătoare au ajuns să obţină ulterior, fără prea mare efort, prin acte adiţionale, majorări faţă de valoarea iniţială a contractelor.

Opt milioane în plus pentru Cluj Arena

„Cluj Arena", cel mai mare stadion din Transilvania, realizat la standarde FIFA şi UEFA, de către ACI SA Cluj şi asocierea de firme Con A Sibiu, Transilvania Construcţii, SC Dico şi Ţigănaş, SC Grup 4 Instalaţii, SC Bogart Construct şi SC Das Engineering  şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a pornit la drum cu un buget de aproximativ 28 de milioane de euro, în contextul în care preţul cel mai mare oferit în momentul licitaţiei, a fost de 49,3 milioane de euro. Aceasta a venit din partea asocierii Astaldi Spa Italia - sucursala Bucureşti, Max Bogl Germania şi SC BOG' ART SRL Bucureşti. După mai bine de un an de la demararea lucrărilor, consilierii judeţeni au votat în decembrie 2010, aprobarea suplimentării valorii lucrărilor  la acest obiectiv, cu 8,8 milioane de euro. În total, Cluj Arena a costat 35 de milioane de euro fără TVA, în total 44 de milioane de euro.

Preţ aproape dublu pentru centură

Centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relaţia est Vâlcele-Apahida are o lungime de 23,7 kilometri, costurile lucrării depăşind 600 de milioane de lei în prezent. Costul iniţial, atribuit prin licitaţie,  era de de doar circa 350 de milioane de lei. Lucrările au început în noiembrie 2006, dar încă nu sunt gata.

Centura va fi finalizată integral abia la  sfârşitul lunii iunie 2012. Valoarea lucrărilor pentru porţiunea de circa un kilometru, afectată de alunecări de teren şi relicitată de curând, a fost stabilită la 45 de milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro.

Citiţi în noul număr al săptămânalului „ADS Cluj" despre posibilele soluţii oferite de specialişti pentru evitarea costurilor suplimentare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite