Dubla cetăţenie nu este biletul spre Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrele din Miercurea Ciuc, Cluj şi Bucureşti au început, ieri, preluarea cererilor din partea etnicilor maghiari din România care doresc să obţină cetăţenia ungară. Dubla cetăţenie nu va duce la o migraţie importantă a etnicilor maghiari din Ardeal, conform sociologilor şi declaraţiilor celor interesaţi.

Maghiarii din Cluj-Napoca pot depune începând de astăzi cereri pentru obţinerea cetăţeniei ungare la sediul Consulatului Ungariei la Cluj. Chiar dacă autorităţile maghiare s-au aşteptat încă din prima zi la un asalt de etnici maghiari, care să dorească să beneficieze de legea promovată de actualul guvern maghiar, doar 30 de persoane au depus până la amiază, la Cluj, asemenea cereri.

„E perioada de după sărbători şi poate de aceea  numărul nu a fost mai mare. Cererea va creşte, însă, pentru că interesul este unul foarte mare. Pe lângă cele circa 30 de persoane care şi-au depus în primele ore dosarele, alte câteva zeci au venit să se intereseze“, a declarat Szilágyi Mátyás, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca.

Pentru a-şi putea depune dosarul, cei interesaţi au nevoie de copii după buletinul de identitate, paşaport sau carnet de conducere, copie după certificatul de naştere, un CV, un document prin care să ateste originile maghiare, dar şi să demonstreze că poate vorbi, la nivel mediu, limba maghiară. „Nu e vorba de un test de limbă sau un examen. Vorbim efectiv în limba maghiară atunci când oamenii vin să depună cererile“, a mai spus Szilágyi Mátyás.

Pleacă maghiarii din Ardeal?

Potrivit consulului general, etnicii maghiari din  România vor primi cetăţenia în circa patru luni.

Printre beneficiile celor care vor primi dubla cetăţenie se numără eliberarea unui paşaport unguresc, care le dă dreptul să călătorească fără vize în SUA sau dreptul la vot în Ungaria.

Sociologul clujean Marius Lazăr crede că obţinerea dublei cetăţenii nu  va determina un număr foarte mare de etnici maghiari din Ardeal să părăsească ţara. „In teorie ar putea exista categorii de oameni care să dorească să emigreze. În practică, însă, e mai greu, nu se mişcă atât de uşor. Etnicii maghiari sunt ataşati de Ardeal. În plus, se ştie că nu sunt priviţi cu simpatie în Ungaria. Există o distanţă socială importantă", a declarat Marius Lazăr.

Acesta este de părere că proiectul actualului guvern maghiar are o conotaţie simbolică, naţionalistă, dar şi electorală.

De ce vor cetăţenia dublă

Concluziile sociologului clujean au fost conformate de declaraţiile mai multor etnici maghiari care au cerut dubla cetăţenie. Demeter Eva, o pensionară 78 de ani, este una dintre clujencele care au venit ieri la sediul Consulatului General al Ungariei la Cluj pentru a-şi depune dosarul prin care să devină cetăţean al Ungariei. „Pentru că sunt maghiară, de aceea am venit. Nu ştiu ce avantaje voi avea. Poate totuşi ajută la ceva. Am familia în Ungaria şi dacă tot am auzit că-şi depun mulţi oameni, am zis să fac şi eu“, a declarat Demeter Eva.

Printre cei care şi-au depus, ieri, cereri pentru a obţine cetăţenia maghiară, la Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, se numără preşedinţii Consiliilor Judeţene din Covasna, Harghita şi Mureş, Tamas Sandor, Borboly Csaba şi Lokodi Edita Emoke, dar şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

„Am solicitat cetăţenia maghiară, dar nu ca să-mi părăsesc ţinutul natal, ci pentru că-mi place să fiu maghiar, pentru că aşa am sentimentul că noi maghiarii suntem una şi aceeaşi naţiune oriunde în lume" - a subliniat primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András.

„Nu am solicitat cetăţenia atunci când studiam la Budapesta, ci recurg la acest drept lucrând acasă, deoarece vreau să trăiesc ca şi cetăţean maghiar în Ţinutul Secuiesc la fel ca bunicii şi părinţii mei. Acesta e motivul pentru care solicit cetăţenia maghiară şi mă adresez tuturor secuilor să ni se alăture", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Programări până în martie

Etnicii maghiari pot să solicite dubla cetăţenie în trei centre la Cluj, Miercurea Ciuc şi Bucureşti. Întrucât cei mai mulţi solicitanţi se vor înregistra în Secuime, la consulatul din Miercurea Ciuc solicitanţii vor fi primiţi doar pe baza înscrierii personale sau pe baza programării prealabile prin telefon evitând astfel cozile lungi. Câteva mii de etnici maghiari din Târgu-Mureş sunt deja pe listele de aşteptare la acest consulat.

Aproximativ 20 de solicitanţi sunt primiţi zilnic la ghişee pentru a se evita aglomeraţia, iar programările sunt făcute deja până în luna martie. Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a deschis ieri la Târgu Mureş, un centru ce va acorda consiliere pentru dobândirea cetăţeniei ungare celor interesaţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite