Drumul spre Salina Turda s-a stricat în numai doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asfaltat cu câteva luni înainte de inaugurarea salinei, care a primit o „haină“ nouă în luna ianuarie a anului trecut, drumul de acces s-a înrăutăţit semnificativ, deşi nu au trecut decât doi ani de atunci

Circulaţia pe un sector de aproximativ 300 de metri este deviată fără a influenţa foarte mult traficul din zonă, pentru ca porţiunea respectivă să fie refăcută. „Drumul este deja stricat, deşi a fost asflatat de numai doi ani. Am fost recent acolo. Când se merge spre intrarea în salină, e o porţiune pe care este interzis accesul prin indicatoare şi traficul este deviat“, a povestit un turist care a vizitat zilele trecute salina.

De vină sunt utilajele grele care traversează sectorul respectiv pentru transportul materialelor necesare realibilitării reţelei de străzi din apropiere, spune directorul salinei, Ovidiu Mera. „Drumul, asfaltat în urmă cu doi ani, a fost destinat traficului uşor, dar balastierele care trec prin zonă au influenţat starea drumului. Geologia terenului necesită o fundaţie mai solidă, cu drenaj în acest caz, dar nu e o problemă majoră, pentru că vorbim de un sector de drum de numai câteva zeci de metri. Se munceşte deja la fundaţie, iar în zilele următoare se va reface cuvertura asfaltică“, a spus acesta.

Alunecări de teren frecvente

Zona în care este situată salina din Turda este expusă alunecărilor de teren şi acumulărilor de apă, dar reprezentanţii salinei spun că nu este cazul ca turiştii să-şi facă probleme. „Nu am făcut foraje geotehnice pe toată zona, dar ştim că are la suprafaţă o formaţiune nisipoasă şi din 1990 încoace frecvent au apărut alunecări de teren şi acumulări de apă. Toată zona Turda Nord e aşa, dar sunt lucruri normale, fără a crea un potenţial pericol“, a dat asigurări Ovidiu Mera.

De asemenea, Consiliul Local Turda, în al cărei patrimoniu se află porţiunea respectivă de drum, garantează că până la data de 20 mai lucrările vor fi finalizate: „Reparaţia a început în data de 10 mai şi estimăm că până pe 20 a aceleiaşi luni vor fi terminate. Se lucrează pe o porţiune de 220 de metri, iar valoarea aproximativă a costurilor lucrărilor este de 200.000 de lei, suportată în totalitate de noi. Sperăm ca pe viitor să nu mai apară astfel de situaţii“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda, Narcisa Pintea.

6 milioane de euro a costat investiţia

Lucrările la salina Turda au început în ianuarie 2008 şi au durat doi ani. Renovarea salinei, care s-a transformat într-o atracţie turistică având o arhitectură futuristă, a costat 6 milioane de euro, suma provenind în cea mai mare parte din fonduri europene, dar şi prin contribuţia Consiliului Judeţean şi al Consiliului Local Turda. În prezent, turiştii se pot bucura de un lift care coboară la 80 de metri adâncime, terenuri de bowling, golf sau baschet, amfiteatru, plimbări pe lac sau tobogane pentru copii.

„ Se munceşte deja la fundaţie, iar în zilele următoare se va reface cuvertura asfaltică“
Ovidiu Mera, director Salina Turda

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite