FOTO Drumul Răchiţele-Ic Ponor, tras pe dreapta un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Răchiţele-Ic Ponor, tras pe dreapta un an
Drumul Răchiţele-Ic Ponor, tras pe dreapta un an

Constructorul a obţinut o nouă amânare a termenului de finalizare a lucrărilor, deşi după patru ani de la începerea lor drumul turistic din judeţul Cluj nu a văzut niciun petec de asfalt.

Mai mulţi consilieri judeţeni din Cluj s-au deplasat miercuri la şantierul drumului Răchiţele - Ic Ponor, pentru a vedea la faţa locului care este stadiul de execuţie a proiectului  privind modernizarea a infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele - Prislop - Ic Ponor, proiect realizat din fonduri europene. Constructorul româno-maghiar MBS Group, Alfa Rom, Nemzetközi Betonut a cerut amânarea termenului de execuţie cu încă nouă luni, pe motiv că au existat unele greşeli de proiectare, iar proiectul a trebuit refăcut.


Cum arata drumul Rachitele-Ic Ponor dupa patru ani de la inceperea lucrarilor

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII CU DRUMUL TURISTIC

„Discuţiile cu constructorul s-au axat pe motive de prelungire, consilierii judeţeni prezenţi au fost interesaţi dacă dânşii se încadrează în cele 217 zile pe care vrem să le prelungim şi dacă preţul se modifică. Nu discutăm de nicio modificare de preţ, discutăm doar de o amânare a finalizării a acestei lucrări pentru motive serioase. Lucrările urmează a fi finalizate în august 2013", a precizat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Lucrări de patru ani

După patru ani de lucrări pe drumul Răchiţele - Ic Ponor nu există nicio urmă de asfalt. Până acum au fost construiţi doar unii parapeţi de susţinere şi unele rigole. Potrivit consorţiului care se ocupă de lucrările de modernizare, lucrările au fost întârziate şi din cauza unor lucrări de canalizare făcute în Răchiţele şi care durează de trei luni.

„Termenul de 217 zile e perfect realizabil, vom termina lucrările fără nicio problemă. Din cauza unor greşeli de proiectare s-a refăcut proiectul anul trecut, ceea ce a dus şi la schimbarea soluţiilor pentru poduri. Podurile erau, iniţial, pe reabilitare, acuma s-a hotărât că podurile trebuie înlocuite. La proiectare au fost anumite minusuri, existau zone în care traseul devia în mijlocul pădurii. Sunt şi alte probleme care au necesitat amânare, cum ar fi lucrările de canalizare care se fac în Răchiţele", a declarat Horaţiu Marchiş, şef de şantier.

Asfaltarea, doar anul viitor

Potrivit discuţiilor dintre consilierii judeţeani şi consorţiu, anul acesta va fi terminată faza de preasfalt, iar asfaltarea va începe imediat când vremea va permite, după trecerea iernii. În 2011, plenul Consiliului Judeţean a mai prelungit o dată termenul de execuţie la solicitarea constructorului, care a invocat faptul că documentaţia din studiul de fezabilitate nu corespundea cu situaţia din teren.

„S-au suprapus lucrări, există la ieşirea din Răchiţele lucrări de canalizare făcute de alte firme, plus vremea, în zona de munte iarna este mult mai lungă. Nu se modifică niciun fel de costuri, se merge pe aceleaşi preţuri licitate şi pe care Consiliul Judeţean anterior şi le-a asumat. Podurile se vor licita separat şi ele vor fi finalizate în aşa fel încât să nu încurce această lucrare pentru ca ea să se finalizeze în august 2013", a mai precizat Uioreanu.

Conectare la turismul naţional

Lucrările de modernizare a acestui drum au început încă din 2008 şi urmau să se finalizeze în 18 luni. Valoarea contractului de execuţie se ridică la 45 de milione de lei, din care s-au achitat, până în prezent, 33,5 milioane de lei. Obiectivul proiectului este conectarea zonei turistice Răchiţele - Prislop - Ic Ponor la circuitul turistic naţional şi valorificarea potenţialului turistic al zonei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite