Draga Olteanu Matei: „Cu Securitatea n-am avut probleme, pentru că am fost mereu ponderată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venită la Cluj pentru Festivalul Filmului de Comedie, Draga Olteanu Matei a depănat pentru jurnalişti câteva amintiri din perioada comunistă. Actriţa a povestit ce a simţit când a fost nevoită să ţină un discurs la un Congres al Culturii.

„Cu Securitatea n-am avut probleme, pentru că am fost mereu ponderată. Au avut probelme cei care au avut curaj şi la ei ne uităm acum ca la sfinţi.  Când comuniştii au vrut să mă facă membră de partid le-am spus: Eu n-am făcut ceva atât de important încât să intru în partid. Iar când îmi cereau să merg să recit versuri patriotice le spuneam că e o chestiune prea serioasă, iar pe mine dacă mă vede lumea începe să râdă şi stric manifestarea”, îşi aminteşte Draga Olteanu Matei. „M-au chemat odată să ţin un discurs la Congresul culturii în faţa a 6000 de oameni şi mi-au adăugat în discursul scris de mine câteva fraze patriotice. Le-am decupat cu foarfeca şi am citit mulţimii doar ceea ce scrisesem eu, iar oamenii m-au aplaudat cu entuziasm”, a spus actriţa.
 Înainte de a merge însă la congres a ezitat ore întregi şi a stat în bucătărie cu o cafea mare în faţă, fumând ţigară după ţigară, aşa cum face de obicei (Draga Olteanu Matei fuma şi 5-6 pachete de ţigări pe zi!). S-a hotărât să meargă la Congresul Culturii doar la insistenţele soţului său, medic de profesie. La Congres a susţinut-o şi Amza Pelea care a bătut-o prieteneşte pe umăr când a văzut că îi tremură mâinile de emoţii şi de îngrijorare. Aceasta este doar una din amintirile actriţei legate de perioada comunistă. Din epoca de aur, Draga Olteanu Matei îşi mai aminteşte de o zi în care a mers la Moscova cu Margareta Pogonat şi au spus atâtea bancuri asistentelor de zobr, încât acestea au uitat să le servească pasagerilor, cafeaua şi prânzul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite