Două zile de bucurie pentru persoanele cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesa de teatru „Colivii” are în centru persoanele cu probleme psihice
Piesa de teatru „Colivii” are în centru persoanele cu probleme psihice

Persoanele cu dizabilităţi din Cluj-Napoca şi-au sărbătorit ziua internaţională pe parcursul a două zile. Tinerii cu diferite afecţiuni au jucat piese de teatru, au cântat, au dansat şi au practicat diferite sporturi.

Problema drepturilor persoanelor cu dizabilităţi s-a pus la începutul anilor ’70, când Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o serie de declaraţii privind aceste drepturi. Abia după ce anul 1981 a fost proclamat de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, drept an internaţional al persoanelor du dizabilităţi, în anul 1992 s-a decis ca persoanele din întrega lume să celebreze pe data 3 decembrie „Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi”.

Şi în Cluj s-a sărbătorit această zi, organizându-se evenimente pe parcursul a două zile: 2 şi 3 decembrie. Astfel, Casa de Cultură a Studenţilor a găzduit pe parcursul întregii zile de 2 decembrie, spectacolul artistic „Să ne bucurăm împreună!”. Înaintea începerii spectacolului, în holul Casei de Cultură, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a organizat o expoziţie cu lucrări artistice realizate de către persoanele cu dezabilităţi, din cadrul ONG-urilor şi a şcolilor speciale.

La ora 16.30 s-a dat startul spectacolului, unde protagoniştii au fost persoanele cu dizabilităţi din Cluj, care timp de trei ore şi jumătate au cântat, au dansat şi au jucat în mici piese de teatru.

Romeo şi Julieta cu happy end

Membrii „Asociaţiei pentru Protejarea şi Ajutarea Handicapaţilor Motor”, coordonaţi de către profesorul psihopedagog Anişoara Mureşan, au adaptat piesa de teatru „Romeo şi Julieta”, înlocuind finanul original, cu unul vesel în care dragostea dintre cei doi tineri este acceptată de ambele familii rivale. În plus, cei de la „Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Neuro Psihici, Centrul de Zi Sfânta Maria” au pus în scenă intrarea lui Iisus în templu, iar „Fundaţia Estuar”, piesa de teatru „Colivii”.
Momentele teatrale ale serii au fost acompaniate de cele muzicale, în care copiii autişti din cadrul „Asociaţiei Autism Transilvania” au cântat, cum au ştiut ei de bine, cântece pentru cei mici.
Din partea „Asociaţiei Nevăzătorilor din România”, filiala Cluj-Napoca, au cântat Daniel Andreica la pian, Ionel Man la voce şi Robert Dan Filip la clape şi voce.
Invitaţii speciali ai serii au fost soliştii Nucu Pandrea şi Florian Rosan, care au cântat împreună cu Orchestra „Cununa Transilvană”.

Ziua sportivilor


Cea de-a doua zi de sărbătoare, numită „Ziua Sportului pentru Persoanele cu Dezabilităţi”, s-a desfăşurat la Sala Sporturilor „Horia Demian”. Programul a constat în câteva probe sportive ai căror participanţi au fost, de asemenea, persoanele cu dizabilităţi.
Aceştia au luat parte la probe precum: tenis de masă, aruncare la coşul de baschet, cursă printre obstacole, şah, meci demonstrativ de goalball - un sport de echipă pentru nevăzători -  şi un meci demonstrativ de baschet realizat de persoane aflate în scaun rulant.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite