Două organizaţii maghiare reclamă nereguli la recensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PPMT, Toro T. Tibor, spune că autorităţile au picat testul referendumului.
Liderul PPMT, Toro T. Tibor, spune că autorităţile au picat testul referendumului.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) reclamă nereguli la recensământ care pot afecta rezultatele.

Într-o scrisoare deschisă transmisă, miercuri, premierului Emil Boc şi ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi citită într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca de preşedintele interimar al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, se arată că observatorii acreditaţi la recensământ din partea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au constatat o serie de neregularităţi la recensământ "prin care a fost încălcat caracterul transparent al activităţilor specifice recensământului".

"Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) consideră că recensământul are o importanţă deosebită din punctul de vedere al unei comunităţi naţionale, deoarece o serie de drepturi minoritare sunt legate de proporţia acestuia. Observatorii acreditaţi din partea CNMT au constatat o serie de neregularităţi la recensământ prin care a fost încălcat caracterul transparent al activităţilor specifice recensământului. Neregulile de la recensământ pot denatura rezultatele acţiunii şi pot influenţa direct drepturile culturale şi lingvistice ale maghiarilor. Avem dubii serioase faţă de colectarea datelor de la recensământ", a spus Toro T. Tibor, preşedintele interimar al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, citat de Mediafax.

Acesta acuză autorităţile din Cluj că au eliberat acreditări pentru recenzori "la o săptămână de la începerea recensământului". "CNMT şi PPMT analizează posibilitatea de a depune o sesizare în instanţă la contencios administrativ, astfel încât să poată lucra observatorii în continuare la prelucrarea datelor. Am putea acţiona în instanţă Comisia Naţională de Recensământ, ministrul MAI şi mai multe prefecturi. Vrem transparenţă până la prezentarea datelor finale de la recensământ", a spus liderul PPMT.

Toro T. Tibor a arătat că o plângere semnalată din mai multe localităţi din Transilvania se referă la modul de prezentare şi înregistrare a întrebărilor privind etnia, limba maternă şi religia, în condiţiile în care unii recenzori "au refuzat sau au uitat" să adreseze aceste întrebări.

"Am sesizat şi probleme cu privire la înregistrarea persoanelor temporar plecate în străinătate. În multe cazuri, recenzorii nu au înregistrat pe ambele formulare, P şi M, persoanele de etnie maghiară plecate. Nu a fost respectată metodologia corectă. De asemenea, alţi recenzori au completat formularele cu stilouri cu gel care se şterge şi permite ştergerea fără urme, existând suspiciunea ca răspunsurile date să fie modificate", a adăugat Toro.

Preşedintele interimar al PPMT a spus că dacă se va constata că rezultatele au fost viciate în urma neregulilor, cele două organizaţii maghiare vor reclama situaţia la Comisia Europeană şi la Parlamentul Eurpopean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite