Două maşini se ciocnesc în mijlocul drumului. Cine-i vinovat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambii şoferi sunt vinovaţi. Aceasta a fost decizia instanţelor de judecată, în ceea ce priveşte accidentul petrecut la Nima, în 2008. Verdictul a nemulţumit ambele părţi.

Situaţia celor doi şoferi implicaţi în accidentul petrecut la Nima, în data de 10 octombrie 2008, când două maşini s-au ciocnit pe mijlocul drumului, nu s-a clarificat la patru ani de la incident. Unul dintre cei doi, militar de profesie, aşteaptă zilele acestea decizia ministrului Apărării, de care depinde cariera lui în armată.

Adevărul e la mijloc

După doi ani de cercetări ale Poliţiei şi încă un an de procese, instanţa a stabilit că, în cazul accidentului petrecut la Nima, în data de 10 octombrie 2008, în care au fost implicate un autoturism Volkswagen şi un Audi, dreptatea este, cum se spune, „la mijloc".


image

La mijloc de şosea s-a petrecut, de altfel, şi accidentul. Doar că cei doi şoferi nu s-au înţeles asupra locului în care a avut loc coliziunea.

Pe de o parte, Ioan Andreica, soţul femeii care se afla la volanul Volkswagenului, susţine că accidentul s-a petrecut din cauza celuilalt şofer, Ambrozie Riţişan. „La faţa locului, poliţiştii au constatat că autoturismul Audi condus de Ambrozie Riţişan a intrat pe contrasens şi s-a izbit de maşina pe care o conducea soţia mea. Atât ea, cât şi soacra mea au suferit răni grave şi au fost transportate la spital. Soacra mea a rămas ţintuită de pat, din cauza fracturii de bazin şi a unei operaţii nereuşite", a explicat Ioan Andreica.

Vinovat transformat în victimă

Doi ani mai târziu, însă, când Poliţia Gherla a înaintat dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, cel care iniţial fusese considerat vinovat pentru accident, Ambrozie Riţişan, a devenit parte vătămată. „La faţa locului, poliţiştii au făcut măsurători, inclusiv celălalt şofer a recunoscut că şi-a mutat maşina după coliziune, iar peste doi ani am aflat că s-au schimbat complet datele problemei", a spus Ioan Andreica. Astfel, în dosarul trimis de Poliţie către Judecătorie vinovată de accident apărea Cornelia Andreica-Ghiran. „Şoferul autoturismului Audi a fost, brusc, scos de sub urmărirea penală. Aşa a decis inspectorul de Poliţie care a instrumentat dosarul, Marius Gavriş, de la Poliţia Gherla", a completat Andreica.

Verdict: ambii şoferi sunt vinovaţi

Magistraţii de la Judecătoria Gherla au decis, anul trecut, în vară, că ambii şoferi sunt vinovaţi pentru producerea accidentului. Astfel, Ambrozie Riţişan a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare, fiind obligat să le achite şi daune morale şi materiale părţilor vătămate. Instanţa a decis, pe de altă parte, ca şi Cornelia Andreica-Ghiran să-i achite daune morale şi materiale lui Ambrozie Riţişan.

„Noi am contestat decizia la Curtea de Apel Cluj şi am câştigat în vara acestui an", a mai spus Ioan Andreica. Astfel, familia Andreica nu a mai fost nevoită să achite daunele morale şi materiale invocate de maiorul Riţişan. Totuşi, familia Andreica nu este mulţumită, întrucât Cornelia Andreica este considerată în continuare vinovată de producerea accidentului. „Soţia mea a rămas în acte cum că ar fi vinovată 40% pentru producerea accidentului. Ea a ocolit o groapă, dar a ajuns imediat pe sensul ei de mers. Or, maşina Audi a intrat în ea pe sensul ei de mers. Ulterior, ni s-a spus că e vinovată pentru că nu circula cât mai aproape de marginea carosabilului. Carosabil care era şi în lucru, nu era marcat nici măcar axul drumului", a adăugat Ioan Andreica. Bărbatul dă vina pentru situaţia la care s-a ajuns pe poliţistul care a instrumentat întregul dosar, înainte ca acesta să fie trimis la Judecătorie.

„Ce vor de la mine?"

„Ce mai vor acum de la mine? Eu risc să-mi pierd serviciul!", a arătat Ambrozie Riţişan, maior în cadrul Unităţii Militare din Dej. „Să dea Statul în judecată, să meargă la CEDO. Mi-au cerut 25.000 de euro despăgubiri, nu am avut acei bani, am mers în instanţă. Acum, pentru condamnarea de 10  luni cu suspendare, risc să fiu trecut în rezervă. Într-o lună voi afla dacă îmi pierd sau nu serviciul, pentru că totul depinde de decizia ministrului", a spus maiorul Riţişan. Potrivit acestuia, accidentul s-a petrecut pe sensul său de mers. „Doamna Andreica a trecut pe contrasens. Ce justiţie este aceasta, care nu audiază martorii? Sau, mai grav, apar martori după un an şi 7 luni de la accident? Eu am vrut să mă împac cu ei, nu am fost vinovat de accident, dar am vrut să evit procesul. Acum, risc să fiu trecut în rezervă", a încheiat Riţişan.

Alba, neagra cu vinovaţii

În raportul iniţial al poliţiei, făcut în ziua accidentului se arăta că autoturismul Audi condus de Ambrozie Riţişan a intrat pe contrasens şi s-a izbit de cealaltă maşină. Doi ani mai târziu, însă, când Poliţia Gherla a înaintat dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, cel care iniţial fusese considerat vinovat pentru accident, Ambrozie Riţişan, a devenit parte vătămată.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite