Dosarul în care e cercetat Apostu ar viza plăcuţa cu textul lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul în care e cercetat Apostu ar viza plăcuţa cu textul lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin
Dosarul în care e cercetat Apostu ar viza plăcuţa cu textul lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin

Dosarul în care este urmărit penal fostul primar din Cluj Sorin Apostu a fost deschis în urma unor plângeri făcute de Gheorghe Funar şi de CNMT, afirmă surse din rândul anchetatorilor, Funar declarând că denunţul său vizează plăcuţa cu textul lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, plângerile au fost depuse la Poliţia Judeţeană Cluj de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi de fostul primar Gheorghe Funar.

Gheorghe Funar a declarat, joi, pentru Mediafax, că a depus la Poliţia Cluj un denunţ penal pentru a fi traşi la răspundere cei care au îndepărtat plăcuţa cu inscripţia lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Apostu, urmărit penal într-un dosar vizând lucrări fără autorizaţie la monumente protejate

"Am depus anul trecut un denunţ penal în legătură cu îndepărtarea plăcuţei lui Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin. Am fost citat la IPJ în primăvara acestui an şi am dat o declaraţie unde am oferit informaţii suplimentare şi am cerut găsirea plăcii, repunerea pe monument şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Plăcuţa a fost retrasă fără autorizaţie şi în plus au fost comise şi alte ilegalităţi. Am cerut repunerea plăcuţei pe soclu, pentru că altfel este vorba de un fals istoric", a spus Funar.

Reprezentanţii din Cluj ai CNMT nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Adnana Ilieş, a declarat, joi, pentru Mediafax, că în luna iunie 2011 au fost depuse trei plângeri penale împotriva fostului primar Sorin Apostu, pentru lucrări de construcţie fără autorizaţie la monumente protejate şi în zone protejate. Ilieş a spus că Sorin Apostu este urmărit penal în acest dosar.

Fostul primar din Cluj Sorin Apostu se află în arest din noiembrie 2011, fiind judecat pentru fapte de corupţie. Apostu este închis la Penitenciarul Târgu Mureş, în condiţiile în care procesul său de corupţie se află pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş.

Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca în 15 februarie.

Un text de Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă adăugată la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 şi îndepărtată la restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripţionat pe suportul ansamblului, fapt constatat, anul trecut, de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Pe noua plăcuţă apare scris textul "1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»".

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doar inscripţia amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume: "Mathias Rex".

Inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga a fost montată iniţial în perioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comunişti şi repusă pe soclu de administraţia lui Gheorghe Funar. În timpul lucrărilor de restaurare începute în 2010 şi realizate din fonduri alocate de guvernele român şi maghiar plăcuţa a fost din nou demontată. La inaugurarea statuii, pe soclu nu a mai apărut plăcuţa cu textul lui Iorga, iar oficialii Primăriei clujene au afirmat că a fost respectat proiectul iniţial al statuii, pe care nu apărea această inscripţie.

Totuşi, plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga a reapărut fără ca Primăria Cluj-Napoca să anunţe acest lucru. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ceruse Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să "îndepărteze neîntârziat" inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţineau că plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi îndepărtată, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucât amplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentanţii ministerului.

Ulterior, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) transmisese că proiectul grupului statuar Matei Corvin de la Cluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Nicolae Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al Primăriei Cluj.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a depus o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, cerând identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de amplasarea unei plăcuţe cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj.

De asemenea, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a depus o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca împotriva persoanelor care au amplasat, fără autorizaţie, plăcuţa cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din municipiu.

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată în anul 1902, fiind opera sculptorului Fadrusz Janos.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite