Dosar X de Cluj: Pinii stacojii din Pădurea Făget (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Mureşanu arată spre copacii surprinşi de camera video cu care a filmat locul
Cristian Mureşanu arată spre copacii surprinşi de camera video cu care a filmat locul

„Adevărul de Seară” redeschide un adevărat Dosar X de România. Copacii din trei perimetre circulare situate în Pădurea Făget, limitrofă Clujului, au fost rupţi de la jumătate iar trunchiurile acestora au căpătat o culoare roşie intensă. Inexplicabilul fenomen a avut loc la mijlocul anilor '90 şi a fost de natură să dea de gândit forţelor armate române, care au ridicat de la sol un elicopter pentru a filma fenomenul.

Activitatea paranormală în zona Pădurii Baciu a fost îndelung cercetată de membrii Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN) România.

În unele cazuri a fost găsită o explicaţie logică, în altele, nu, însă cert este că la nivel naţional, Clujul a devenit cunoscut pentru desele „vizite“ ale unor obiecte zburătoare neidentificate (OZN).

Cazurile de apariţie a OZN-urilor deasupra judeţului, oficial, niciodată nu au intrat în atenţia autorităţilor, însă, într-una dintre situaţii, armata s-a implicat.

Copacii stacojii din Făget

În luna iunie a anului 1994, un clujean din Mănăştur care se plimba prin Pădurea Făget a ajuns într-un loc în care mai mulţi pini erau rupţi de la jumătate sau erau smulşi complet din rădăcini, iar trunchiurile aveau o culoare roşie intensă.

Clujeanul a început să studieze locul, identificând, într-un final, că fenomenul se repeta în trei locuri diferite din pădure, delimitate clar de forma circulară pe care o aveau. La scurt timp, omul l-a anunţat pe un prieten pasionat de ufologie (studiul OZN-urilor), care la rândul lui a informat armata.

Spre surprinderea acestuia din urmă, militarii au trimis un elicopter în zonă pentru a face filmări aeriene şi pentru a studia locul. Au fost prelevate probe de scoarţă şi sol fără a se identifica, însă, nimic neobişnuit. În schimb la capitolul radioactivitate, locul avea o cotă peste limita normalului. Chiar dacă fenomenul a mai fost studiat ulterior, nimeni nu a găsit vreo explicaţie logică nici până în ziua de astăzi.

„A fost ceva paranormal“


Cristian Mureşanu, jurnalist la TVR Cluj, a fost unul dintre puţinii clujeni care au ajuns în locul cu pricina, imediat după descoperirea fenomenului. Clujeanul susţine că făcut mai multe înregistrări de la nivelul solului şi a fost cel care simţit radiaţiile.

„Am văzut totul. Copacii erau smulşi şi rupţi de la jumătate. Era ciudat că aceştia formau trei zone circulare. În urma testării, urme radioactive au fost detectate peste tot, chiar şi pe haina mea. Peste o perioadă scurtă de timp, după ce s-au mai făcut şi alte teste, radioactivitatea dispăruse“, povesteşte Mureşanu. Martorul arată că un fenomen asemănător în privinţa radioactivităţii a fost observat în mai multe locuri din mult mai cunoscuta Pădure Baciu.

„Trunchiurile copacilor erau de o culoare roşie intensă. Ceilalţi care se aflau în afara zonelor circulare aveau tulpina obişnuită de culoare verzuie. Militarii erau prea puţin interesaţi de aceste fenomene în perioada respectivă, însă totuşi au trimis un elicopter pentru cercetări“, mai arată Cristian Mureşanu.

Jurnalistul susţine că alături de doctorul în chimie Adrian Pătruţ, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) şi cercetător al fenomenelor paranormale din Pădurea Hoia-Baciu, a mai continuat studiile în zonă, însă fără a găsi vreun răspuns ştiinţific asupra fenomenului. Potrivit lui Mureşanu, armata a abandonat studierea evenimentului, predând filmările presei.

„Poate că ţine şi de psihic. Oamenii caută paranormalul. În ultimul timp am devenit mai sceptic în această privinţă“, este concluzia lui Mureşanu.

Desene ale OZN-urilor


Ufologul Adrian Pătruţ, membru ASFAN România, a spus că nu vede cum ar putea descrie fenomenul, însă l-a comparat cu desenele circulare care se observă în câmpurile pe care se vehiculează că ar fi coborât OZN-urile. „Erau de aceeaşi formă circulară, numai că aici s-a întâmplat în pădure“, a precizat acesta.

Pădurea Făget, fenomen paranormal. FOTO: Captură

UPDATE: Comandorul şef al escadrilei de elicoptere a Diviziei 4 Infanterie „Gemina“ Cluj, pilot al elicopterului armatei din care a fost filmată pădurea, a declarat că îşi aminteşte cu lux de amănunte ciudatul fenomen. „Am sprijinit jurnaliştii pentru a filma locul de la înălţime. Ţin minte că pinii erau smulşi din rădăcini sau rupţi de la jumătate. În acea zonă valorile de radiaţie erau foarte ridicate, de trei ori peste limita admisă, respectiv ca efect, la jumătate din ce s-a înregistrat la Cernobâl“, arată militarul. Testele s-au făcut cu un roentgenometru omologat, iar radioactivitatea i-a afectat şi pe cercetători.

„Simţeam că în acel loc era o altă atmosferă. Era un fel de agitaţie. Cu trei ani înainte, un fenomen similar se petrecuse în Canada. Şi acolo a fost vorba de aterizarea navelor extraterestre. Copacii probabil au ars din interior din cauza radiaţiilor. Nu am mai văzut ulterior vreun caz asemănător“, arată militarul. Potrivit comandorului, armata clujeană nu a făcut alte investigaţii în privinţa fenomenului, însă nu e exclus ca acesta să fi ajuns în atenţia Institutului de Fizică Atomică. (Militarul clujean a vorbit sub protecţia anonimatului).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite