Cluj: Doi studenţi fac bani din ulei folosit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii antreprenori, Mihai şi Vlad, lângă maşina lor pentru transport / Foto: Caius Raţiu
Tinerii antreprenori, Mihai şi Vlad, lângă maşina lor pentru transport / Foto: Caius Raţiu

Colectarea uleiului uzat este obligatorie, dar numărul redus al celor care se ocupă cu aşa ceva a determinat doi studenţi să înceapă o afacere. Au 23 de ani şi de câteva luni şi-au deschis propria firmă: strâng ulei folosit de la restaurante. Mai exact, cei doi conduc una din cele trei firme de colectare a uleiului alimentar uzat din Cluj.

„Sună ciudat, părinţii s-au uitat cu o oarecare îndoială la ceea ce facem. După ce le-am explicat de normele europene, de importanţa reciclării ne-au înţeles“, spune Vlad Luca, din Baia Mare, masterand la Dezvoltare Regională.

Strâng câteva tone de ulei pe lună. Până acum. Au pornit la drum „fără vreun ban în buzunar“. Au primit maşina pe care o folosesc la cărat marfa printr-o sponsorizare. Au făcut un împrumut pentru a obţine banii necesari celorlalte cheltuieli. „Pot să spun că este o afacere profitabilă. Deşi, mai multe detalii nu pot da acum. Suntem la început, aşa că hai să spunem că reuşim să ne acoperim cheltuielile“, adaugă Vlad.

Ideea le-a venit gătind

„Am fost colegi în anul I. Încă de atunci povesteam că ar trebui să începem o afacere, ceva al nostru. Am vrut să intrăm pe partea de combustibil din rapiţă. Dar ar fi fost prea mare pentru noi afacerea, ne-ar fi depăşit situaţia, după cum ne-am dat seama. În timp ce frigeam ceva în tigaie, ne-am gândit: «Hai, mă, să facem ceva cu ăsta (uleiul, n.r.)»”, spune Mihai Lungu, masterand la Studii Corporative, originar din judeţul Neamţ.

A urmat apoi pasul greu al înregistrării numelui. „Ne-am dus cu vreo 15 variante acolo. Una câte una, aflam că erau luate. Apoi mi-a căzut privirea pe agendă. Era imprimat cuvântul «porto» pe ea. Şi cum «porto» nu a putut să fie, că era deja pe agendă, am zis «Porto Oil». Care nu era luat“, îşi aminteşte Vlad.
 
Uleiul uzat ajunge în Occident

Alături de cei doi tineri, în Cluj sunt autorizate, în prezent, doar alte două firme care se ocupă cu colectarea uleiului: Concept Oil şi Instal Expert. Potrivit ecologiştilor, uleiul folosit este un reziduu foarte periculos: un litru de ulei poate contamina un milion de litri de apă şi să-i facă nepotabili. Aruncat în chiuvetă, uleiul poate înfunda conductele.

După ce îl strâng de la restaurante, firmele transportă uleiul către alte oraşe ale ţării, unde există centre de colectare. Acolo este depozitat în recipiente speciale şi trimis, mai departe, în fabrici din Italia, Austria, sau Germania sau alte ţări din UE, unde se produce combustibil biodiesel.

„Tineri antreprenori“

Imboldul de a porni afacerea şi elaborarea planului  s-a datorat, spun tinerii, participării la programul „Tinerii antreprenori“. „Ştiam ce vrem să facem, însă nu aveam deloc experienţă. Am mers acolo doar cu entuziasmul. A contat foarte mult că am intrat în legătură cu oameni cu mai multă experienţă“, spune Mihai.

Programul „Tinerii antreprenori“ este desfăşurat de fundaţia Junior Chamber International  Cluj. „Cei care intră în proiect pot obţine consultanţă, sponsorizări, vor fi puşi în legătură cu «un mentor» pe care îl vor însoţi la lucru vreme de o lună. Pentru ediţia din acest an înscrierile au început şi se vor putea face până în noiembrie”, explică Marius Bud, managerul de proiect.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite