Doi miliardari clujeni au părăsit topul Forbes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Vlas, proprietarul Multiplexului „Leul“
Radu Vlas, proprietarul Multiplexului „Leul“

Din cei 35 de oameni de afaceri clujeni cuprinşi în topul Forbes 500 Miliardari Români în 2010, doi n-au mai intrat în topul din acest an, deoarece averea lor nu e suficient de mare acum. Este vorba  Radu Vlas, proprietarul Multiplexului „Leul“, şi de Nicolae Iulian Badiu care are afaceri imobiliare.

Radu Vlas este un tip subţirel, cu părul grizonat deşi nu are decât 40 de ani şi foarte iute în mişcări, contrar obiceiurilor ardelenilor. Biroul său nu are foarte multe dotări, semn că acţionarul stă mare parte din timp pe teren. Multiplex Leul din Cluj (din Piaţa Mihai Viteazu), aflată în proprietatea sa (terenul e concesionat de la primărie pe o perioadă de 37 de ani), e populat de localnici, care vin aici ori la piaţă, ori la Clubul Bamboo deţinut în franciză de Vlas.  La „serviciu“, Vlas îmbină utilul cu plăcutul, pentru că-şi fixează întâlnirile la una dintre mesele de la restaurant sau de la club, putând observa, în acelaşi timp, şi ce se mai petrece. Acesta mai deţine 50% din Leone Management, 95% din societatea Ardeal Construct şi 25% din Parking Lunch Mv.  In clădirea Multiplex Leul (construită de Radu Vlas prin firma sa Ardeal Construct), o intrare te duce spre tarabele din piaţă, alta la galeriile de la etaj, iar o rampă indică existenţa unei parcări. Un etaj din clădirea de 17 milioane euro, deschisă în decembrie 2007, e destinată birourilor firmei Ardeal Construct. Radu Vlas mai este acţionar la Atlas Reparaţii (cu 31,9% din acţiuni), societate cu profil reparaţii auto, staţii de verificare inspecţii tehnice, tinichigerie, care a fost delistată de la tranzacţionare în vara lui 2007. „Criza m-a afectat pe societăţile din domeniul construcţiilor şi imobiliar. Pe restul activităţilor, mai puţin“, spune antreprenorul. Rassimo.

Nicolae Iulian Badiu – afaceri în imobiliare 

Nicolae Iulian Badiu a avut, conform Top Forbes 500 Miliardari, ediţia 2010, o avere de 9-10 milioane de euro. Ieşirea lui Badiu din topul apărut anul acesta a survenit pe fodul crizei prelungite care s-a manifestat mai ales pe piaţa imobiliară.
La orele serii, pe Nicu Badiu îl găseşti la restaurantul Sinaia, al cărui acţionar este. Aici are improvizat un birou unde încheie uneori şi afaceri sau poartă discuţii cu alţi investitori. Nu vrea să dea interviuri pentru că ţine foarte mult la intimitatea lui şi la libertatea de a merge pe stradă fără a fi agasat de cineva. Are multe planuri investiţionale în cap şi a fost un spirit antreprenorial de când se ştie. Sportiv de performanţă (a făcut volei timp de 20 de ani), Badiu a început afacerile cu un mic comerţ, apoi i-a venit ideea să exporte la vecinii unguri produse chimice, apoi covoare în Italia. „Era o perioadă când mergea orice dacă te trezeai la timp“, spune Badiu. Acum, Badiu se descurcă şi mai bine. Asociat cu mai mulţi investitori mari din Cluj (şi cu o anumită orientare politică), s-a axat în special pe imobiliar. Este acţionar cu 30% la dezvoltatorul imobiliar CBC Development, care are mai multe proiecte în derulare, printre care un hotel (pe care Badiu se gândeşte să-l transforme în spital privat cu secţii de fertilizare in vitro şi chimioterapie) şi o clinică medicală de şase milioane euro. Badiu este acţionar şi la societatea Băile Şomeşeni, staţiune în care intenţionează să investească câteva zeci de milioane de euro. Primăria Cluj-Napoca va investi şi ea între trei şi cinci milioane de euro în refacerea infrastructurii din zona izvoarelor termale şi minerale. La Băile Someşeni, ca şi în cazul proiectelor de mai sus, investitorul mizează pe viitorul serviciilor medicale de calitate. Nicolae Badiu este căsătorit cu Gabriela Kiss, care a făcut parte din lotul de aur la baschet al Universităţii Cluj (între anii 1985–1986). Soţia sa se ocupă de restaurant şi de fiica lor. Cei doi soţi au organizat în luna mai a anului 2010 a IV-a ediţie a Cupei Sinaia, competiţie de tenis pentru „veterani“ (organizator oficial a fost Asociaţia Sportivă Restaurant Sinaia din Cluj-Napoca). Meciurile s-au disputat pe durata a trei zile la baza sportivă Winners Tennis Club din Parcul Rozelor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite