Doi înotători clujeni reprezintă România la Olimpiada Paralimpică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samuel şi Naomi Ciorap fac parte din echipa de înot a României care va participa la competiţia ce se va desfăşura la Londra, în 2012. Cei doi fraţi au reuşit să se claseze în primele zece locuri în clasamentele mondiale ale înotătorilor cu deficienţe de vedere.

Samuel Ciorap, Naomi Ciorap, Petrişor Prundariu şi Valentin Velecico, toţi elevi între 14-16 ani ai Liceului pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, împreună cu un tânăr cu dizabilităţi fizice, au reprezentat România la Campionatele Europene de Nataţie „Internaţional Paralimpycs Comitee (IPC)", desfăşurate la Berlin între 3 şi 10 iulie. Deşi tinerii nu mai participaseră niciodată la o competiţie de o asemenea anvergură, doi dintre ei, Samuel şi Naomi Ciorap, au reuşit clasări pe locuri fruntaşe şi şi-au asigurat astfel participarea la Jocurile Paralimpice de anul viitor, care vor urma Jocurilor Olimpice din Londra, care se vor desfăşura în perioada 26 iulie - 12 august 2012.

Rezultatele tinerilor sunt cu atât mai importante, cu cât aceasta a fost prima participare a României la Europenele de Înot IPC, obţinută de tinerii clujeni, după doar doi ani şi jumătate de înot competiţional.

Fraţii care se simt mai bine în apă

Naomi Ciorap (16 ani) a obţinut locul 4 la proba de 200 de metri individual mixt, locul 5 la 100 de metri bras şi locul 5 la 50 de metri liber. Ea va reprezenta România la toate aceste probe şi la Olimpiada Paralimică de anul viitor. A mai reuşit şi o clasare pe locul 2 la proba de 100 de metri spate şi un loc 6 la 100 de metri liber. Fratele ei, Samuel Ciorap (15 ani), a obţinut doar locul 6 în finala de 100 de metri bras. Cu toatea acestea, el va reprezenta România la Londra la 50 de metri liber, întrucât la această categorie a obţinut cel mai mare punctaj în alte competiţii. 

România speră să extindă grupul de atleţi paralimpici

Celălalt clujean din lot, Valentin Velecico, şi-a îmbunătăţit cel mai bun timp cu 6 secunde la 100 de metri bras, obţinând doar o clasare pe locul 5. Velecico şi Prundariu vor participa la încă un concurs de înot, care se va desfăşura în Italia, unde vor avea ocazia să-şi demonstreze talentul. Antrenoarea de înot a tinerilor este încrezătoare într-o participare a României cu un lot extins la Olimpiada din capitala Angliei. „Cei doi vor participa şi la Campionatul Naţional de Înot al Italiei IPC, unde pot să îşi îmbunătăţească performanţele şi să obţină calificarea la Londra", a declarat Emeşe Maniu, kinoterapeut al Liceului pentru Deficienţi de Vedere şi antrenoare a lotului paralimpic de înot al României.

„Trebuie să reţinem că ei au doar 15-16 ani şi au concurat cu înotători în vârstă de 20 de ani sau mai mult, majoritatea având o experienţă de peste 10 ani de înot competiţional. Rezultatele sunt excelente, suntem foarte mândri de ei", a completat Emeşe Maniu.

La Olimpiada Paralimpică din perioada 29 august - 9 septembrie 2012, România va trimite participanţi şi la probele de săritură în înălţime, dar şi la ciclism. În materie de înot, Londra 2012 va fi prima Olimpiadă la care va participa şi ţara noastră.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite