Doi fraţi, adversari la un concurs de inginerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campionul George Puruşniuc (stânga, cu ochelari) şi echipa sa din 2010 (foto: Asociaţia „BEST Cluj-Napoca“)
Campionul George Puruşniuc (stânga, cu ochelari) şi echipa sa din 2010 (foto: Asociaţia „BEST Cluj-Napoca“)

George Puruşniuc, 24 de ani, din Cluj-Napoca a câştigat premiul al II-lea la concursul internaţional pentru studenţi, „European BEST Engineering Competition".

Doi fraţi, Costel şi George Puruşniuc, au concurat unul împotriva celuilalt, la ediţia de anul trecut a competiţiei „European BEST Engineering Competition" (EBEC) care se adresează doar studenţilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) şi pentru care se fac înscrieri până pe 24 noiembrie. Costel avea 19 ani, era boboc la Facultatea de Electronică din cadrul UTCN şi se afla la primul concurs de acest gen, încurajat de reuşita fratelui său din 2009: premiul al II-lea la etapa internaţională a acestui concurs.

Sunt amândoi din Botoşani şi împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru tehnică. Costel e acum în anul II de studiu, iar George, 24 de ani, lucrează ca programator IT la o firmă din Cluj.

O catapultă doar din hârtie

Fratele mai mare spune că, în 2009, a făcut, doar din hârtie, timp de 24 de ore, o catapultă care putea să arunce o minge de tenis pe o distanţă de cinci metri, dispozitiv care i-a adus calificarea la etapa naţională a concursului. La naţională a construit o barcă din plastic cu două motoare care mergea pe apă după ce era mânuită printr-o telecomandă, iar la internaţională, o moară de vânt ce i-a adus locul al II-lea în lume la această competiţie.

 „Pentru cei ce se gândesc dacă să se înscrie sau nu la acest concurs, îi sfătuiesc să  o facă pentru că merită! Au numai de câştigat. Învaţă să lucreze în echipă şi acest concurs e o ocazie de a-şi face noi prieteni. Îi mai sfătuiesc să-şi aloce jumătate din timpul de concurs pentru a-şi gândi dispozitivul şi pentru design", afirmă George Costel.

Anul trecut s-au înscris 100 de studenţi, dintre care au fost selectaţi 24, în baza scrisorii de motivare. „Faptul că participi e un câştig imens. Îţi dezvoltă spiritul de muncă în echipă şi e ceva foarte frumos când vezi că ceea ce faci cu mâinile tale funcţionează. Dacă ar fi 20 astfel de concursuri aş participa, chiar dacă nu aş câştiga decât experienţă", spune Costel Puruşniuc.

Concursul „European BEST Engineering Competition", care se va derula în perioada 24-27 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor, este organizat de Asociaţia „BEST Cluj-Napoca" cu sprijinul UTCN.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite