Doi copaci din Cluj luptă pentru titlul de „Arborele Anului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmina Pop (foto centru) şi Ancuţa Paşcalău (foto dreapta) şi-au făcut un loc de joacă lângă arborele gigantic de lângă casa lor
Cosmina Pop (foto centru) şi Ancuţa Paşcalău (foto dreapta) şi-au făcut un loc de joacă lângă arborele gigantic de lângă casa lor

Un tei pucios din centrul satului Sâncraiu şi un arbore Sequoia de la poalele Muntelui Vlădeasa uimesc turiştii prin frumuseţea şi povestea lor. Cei doi arbori au fiecare peste 100 de ani şi s-au calificat în finala competiţiei „Arborele Anului".

„Povestea contează. Povestea din care reiese legătura dintre om şi copac", spune Kovacs Erzebet, coordonatoarea competiţiei naţionale „Arborele Anului", în a cărei finală s-au calificat doi arbori din judeţul Cluj. Este vorba de un tei pucios (cu frunză mică), bătrân de 115 ani şi înalt de 20 de metri, care se află în curtea grădiniţei din satul Sâncraiu, comuna cu acelaşi nume, respectiv de un arbore uriaş, Sequoiadendron giganteum, bătrân de peste 100 de ani şi înalt de circa 30 de metri.

Teiul pucios din comuna clujeană Sâncraiu

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA CEI DOI ARBORI SECULARI

„Persoana sau asociaţia care a înscris în concurs arborele câştigător va primi 3.000 de lei în baza unui contract prin care se obligă să aibă grijă de copac, să-l trateze dacă e bolnav sau să amenajeze spaţiul în jurul său pentru a atrage cât mai mulţi turişti", adaugă Kovacs Erjebet de la Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, organizatoarea competiţiei.

Mesajul acestui concurs este de a atrage atenţia asupra importanţei arborilor în viaţa oamenilor şi asupra necesităţii protejării mediului. Ideea competiţiei a fost preluată din Cehia, unde au loc astfel de întreceri de ceva vreme.

Cei doi arbori din Cluj pot fi votaţi dând click pe linkul http://www.arboreleanului.ro/voteaza.php până în 31 octombrie, iar cel care va avea cel mai mare număr de voturi va câştiga concursul şi va reprezenta ţara la etapa internaţională a „Arborele Anului". Competiţia a fost câştigată anul trecut de un tei de lângă Miercurea Ciuc.

Citiţi în ediţia de mâine a cotidianului Adevărul povestea celor doi arbori seculari

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite