Doi clujeni sunt gata să cucerească Alaska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apliniştii clujeni Vasile Cipcigan (33 ani) şi Ovidiu Raţiu (42) vor pleca, vineri, într-o expediţie în Alaska, pentru escaladarea vârfului McKinley. McKinley (6.194 m) este cel mai înalt vârf de munte al Americii de Nord şi este considerat al optulea cel mai periculos vârf din lume. Cei doi vor cheltui pentru expediţia de trei săptămâni peste 8.000 de euro.

Expediţia celor doi alpinişti, care sunt şi membri ai Serviciului Public Salvamont, este a doua dintr-o serie de şapte, care face parte din proiectul din proiectul „Şapte paşi pe acoperişul lumii“, care are ca scop cucerirea celor mai înalte vârfuri de munte de pe fiecare continent.

Pentru a putea face faţă efortului necesar escaladării muntelui McKinley, considerat al optulea cel mai periculos vârf din lume, cei doi s-au antrenat în ultimele luni circa şase ore pe zi la Băişoara şi în Retezat.

„Ascensiunea este foarte complexă. Nu există o urcare de jos până sus, ci implică urcări şi coborâri în tabere. Vârful nu este foarte uşor, datorită înălţimii. În zona respectivă se înregistrează temperaturi scăzute, până la minus 40 de grade şi furtuni foarte aspre“, a declarat Vasile Cipcigan, şeful Serviciului Public Salvamont Cluj.

Listă pentru supravieţuire

Cei doi şi-au pregătit minuţios lista cu lucrurile pe care le vor lua cu ei, fiind una dintre cele mai importante aspecte pentru a nu-şi pune viaţa în pericol. Astfel, fiecare va duce aproximativ 50 de kilograme de provizii, dar vor avea şi echipament de comunicaţie şi un telefon prin satelit.

Pentru a ajunge în vârf, cei doi alipinişti vor avea nevoie de circa trei săptămâni, asaltul final urmând să aibă loc în jurul datei de 10 iunie, când este şi ziua de naştere a lui Ovidiu Raţiu.

El a declarat că-şi va sărbători ziua de naştere cu fulgi deshidrataţi, zăpadă topită şi „poate o ciocolată”, însă cel mai frumos cadou ar fi să se întoarcă sănătoşi.

„Mâncarea pe care o vom lua cu noi este în mare parte deshidratată. Pentru micul dejun eu am luat musli, în amestec cu lapte praf, pe care îl voi prepara cu zăpadă topită. Pentru cină, voi avea orez prefiert, cu carne deshidratată. Nu ne aşteptăm la o expediţie uşoară. Succesul expediţiei nu va depinde doar de ce vom face acolo, cum suntem pregătiţi, ci şi de vreme şi de şanşă. Teoretic, este cea mai bună perioadă”, a spus Ovidiu Raţiu.

Bocanci de 1.000 de euro

Ca să facă faţă temperaturilor scăzute, cei doi şi-au comandat din Italia bocanci speciali. Bocancii vor avea o talpă formată din trei straturi, preţul acestora costând între 800 şi 1.000 de euro perechea. Clujenii vor putea participa „virtual“ la expediţia celor doi în America de Nord.

Ei vor putea posta pe siteul proiectului, 7pasi.ro, câteva idei cu privire la ce ar face dacă ar ajunge pe vârful  McKinley. Cele mai bune zece idei vor fi puse în practică de către cei doi alpinişti, urmând ca aceştia să publice pe site poze în ipostazele propuse de clujeni.

Pe cel mai înalt vârf al Europei

În luna noiembrie, cei doi alpinişti îşi propun atingerea vârfului Aconcagua din America de Sud, care are aproape 7.000 de metri. Alpiniştii clujeni au reuşit, în anul 2010, să atingă vârful Elbrus (5.642 m) din Caucaz, cel mai înalt din Europa.

Prin expediţiile lor cei doi vor să atragă cât mai mulţi tineri înspre practicarea alipinismului, dar şi să promoveze Clujul. Pe echipamentele celor doi este inscrpţionat, în limba engleză, mesajul „Vizitaţi Clujul, Vizitaţi România!”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite