Doi clujeni integrează transportul în comun în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii au creat un planificator de rute urbane pe internet unic în ţară, dar regăsit în marile oraşe europene. Accesezi un site, introduci adresa de pornire şi destinaţia, iar in câteva secunde afli ce autobuz să iei, de unde, câte staţii ai de parcurs şi care e durata călătoriei.

Alin Rad-Pop (28 de ani) şi Anamaria Duculescu (23 de ani) au locuit în capitala Danemarcei până anul trecut şi au fost impresionaţi de modul în care poate fi planificat de către oricine transportul în comun. S-au întors în ţară după trei ani petrecuţi la Copenhaga şi s-au întrebat de ce oare Clujul nu are un sistem asemănător de planificare rute. N-au stat mult pe gânduri şi l-au creat ei. Au investit bani din propriul buzunar, dar şi mult timp pentru crearea unui site web care poate fi accesat la adresa intrabus.ro.

Creat de la zero

Practic, utilizatorul intră pe site, introduce adresa de pornire şi destinaţia, iar tehnologia din spatele platformei calculează nu doar ruta sau rutele, ci şi durata. De asemenea, sistemul indică unde să cobori din autobuz şi cât mai ai de parcurs pe jos până la destinaţie. Totul apare pe o hartă, care indică traseul exact. „Ne-am gândit că avem nevoie de aşa ceva. Site-ul e util nu doar pentru studenţi, care pot afla cum să ajungă mai uşor la o facultate sau o cafenea şi ce rute să urmeze, plus cât durează călătoria, ci şi pentru clujenii care locuiesc aici de o viaţă“, povesteşte Anamaria Duculescu. Tânăra, care este designer web, s-a ocupat de partea grafică a site-ului, care are o interfaţă simplă şi permite accesul rapid la planificator.

Alin a creat „creierul“ sistemului, respectiv motorul de căutare, care conţine baza de date cu toate adresele din oraş. Funcţionează la fel ca cel mai mare motor de căutare pe internet din lume, Google. „Introduci adresa de pornire, destinaţia, ora şi ziua şi apoi dai comanda de calculare, iar în câteva secunde e generată ruta şi în dreapta sa detaliile traseului“, povesteşte Alin, care e programator.

image

Momentan, planificatorul funcţionează doar la Cluj-Napoca, însă cei doi vor să extindă platforma şi pentru celelalte mari oraşe ale ţării, precum Bucureşti, Braşov, Iaşi sau Timişoara. În Copenhaga, unde Alin a studiat la Copenhagen School of Design and Technology, dar şi în alte oraşe europene, milioane de călători folosesc asemenea planificatoare urbane. „E la îndemâna oricui şi cel mai avantajos e pentru turişti“, a adăugat Anamaria.

8 luni le-a luat tinerilor să realizeze site-ul de planificare a rutelor urbane

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite