Doi clujeni au inventat bomboanele care scad glicemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii Carmen Socaciu şi Emil Racolţa au primit, azi, cel mai mare premiu oferit de Federaţia Internațională a Asociaţiei Inventatorilor. Cei doi au inventat dropsurile fără zahăr, realizate pe bază de cereale, recomandate persoanelor cu probleme cardiace, diabeticilor, dar şi celor care doresc să slăbească.

Carmen Socaciu şi Emil Racolţa, profesori ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, au fost premiaţi pentru invenţia lor, în cadrul Târgului Internațional de Inventică de la Zagreb, unde au mai fost expuse aproximativ o sută de invenţii, din zece state.

Deşi târgul a avut loc săptămâna trecută, premiul a fost înmânat, astăzi, celor doi inventatori de către un repezentant al Federația Internațională a Asociației Inventatorilor.

Clujenii au conceput dropsurile dietetice, fără zahăr, în cadrul unui proiect ce a costat 826.000 de lei. Acesta a fost finanţat în cadrul programului „Inovare”, derulat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, din care 215.000 lei a reprezentat cofinanţarea USAMV.

Bomboanele care scad glicemia


Cercetătorii clujeni sunt primii care au inventat bomboanele, realizate pe bază de izomalţ, produs natural obţinut din amidon. „Ideea mi-a venit mai ales de la faptul că bomboanele consumate de copii sunt excesiv de bogate în zahăr. Am vrut să folosim un îndulcitor natural, nu unul sintetic, care nu este deloc sănătos”, a explicat Carmen Socaciu, unul din inventatori, care şi-a început cercetarea în 2007 şi a finalizat-o în 2009.

Aceasta a precizat că bomboanele sunt benefice persoanelor diabetice, celor cu probleme cardiace şi sunt recomandate celor care vor să slăbească. „Acestea au fost testate la Clinica de Pediatrie, pentru a vedea dacă au efect şi s-a dovedit că au un efect foarte bun, scade glicemia”, a explicat inventatorul.

Boamboanele nu se găsesc pe piaţă

Socaciu, aflată la cel de-al şaselea brevet de invenţie, susţine că pentru a fi produse la scară largă, este necesară găsirea unui investitor, preţul estimativ cu care s-ar vinde bomboanele fiind de aproximativ 6 -7 lei, pentru 150 de grame.

În cadrul aceluiaşi proiect, Socaciu a mai inventat şi jeleurile dietetice, fără zahăr, relizate pe bază de fructoză, care se comercializează de aproximativ şase luni în Iulius Mall, la preţul de 5 lei pentru 150 de grame.

Cei doi au fost premiaţi azi, la sediul USAMV, de către Octavian Pleşa, președintele Federației Internaţionale a Asociației Inventatorilor pe Europa de Est, membru în Consiliul Mondial al Federaţiei Internaţionale a Asociației Inventatorilor, cel care a dus invenţia la Zagreb.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite