Doi clujeni au cucerit Alaska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpiniştii clujeni Ovidiu Raţiu şi Vasile Cipcigan au atins cel mai înalt vârf de munte din America de Nord, la o altitudine de 6.194 de metri.

Expediţia din Alaska a fost a doua dintr-o serie de şapte, care fac parte din proiectul „Şapte paşi pe acoperişul lumii". Clujenii vor să cucerească cele mai înalte vârfuri de munte de pe fiecare continent.

Alpiniştii Vasile Cipcigan (33 de ani) şi Ovidiu Raţiu (43 de ani) s-au întors, zilele trecute, dintr-o expediţie în Alaska, unde au escaladat cel mai înalt vârf de munte al Americii de Nord: McKinley. Clujenii au ajuns la o altitudine de 6.194 de metri. Vârful McKinley este considerat al optulea cel mai periculos din lume.

Pentru a putea face faţă efortului necesar escaladării muntelui, cei doi alpinişti clujeni, membri ai Serviciului Public Salvamont, s-au antrenat pentru expediţie câteva luni, la Băişoara şi în Retezat.

Aventură de o lună în Alaska

Cei doi clujeni au pornit în marea aventură nord-americană în data de 20 mai şi s-au întors în 24 iunie. „Din Budapesta am zburat la Frankfurt, iar de acolo avionul ne-a dus direct la Anchorage", explică Ovidiu Raţiu, de profesie inginer de comunicaţii şi software. Înainte de a începe escaladarea, clujenii au avut o întâlnire cu rangerii din Talkeetna (Alaska) care le-au adus la cunoştinţă regulile care urmau a fi îndeplinite pentru a putea urca pe munte. „Aceştia au evaluat nivelul nostru de pregătire şi ne-au verificat echipamentele. Fără echipament adecvat nu ai ce căuta pe munte", adaugă Raţiu.

Dacă la baza muntelui temperatura era în jur de 0 grade Celsius, în vârf, alpiniştii au avut de furcă cu temperaturi de sub - 30 de grade Celsius. „Am avut bocanci speciali, de altitudine, pentru temperaturi extreme şi haine speciale", completează Ovidiu Raţiu.

„Nu a existat o urcare de jos până sus, ci mai multe urcări şi coborâri. Vârful nu a fost foarte uşor, din cauza înălţimii. În zonă se înregistrează temperaturi scăzute şi furtuni foarte aspre", explică Vasile Cipcigan.

Promovează Clujul în lume

Ascensiunea a durat 10 zile. „Am parcurs cinci tabere. Am cărat, cu săniile, în jur de 40 de kilograme de provizii fiecare, dintr-o tabără în alta. Dar a meritat efortul. Farmecul acestui munte este greu de pus în cuvinte. Totul e alb. M-aş întoarce acolo chiar mâine", adaugă Ovidiu Raţiu.

Alpiniştii clujeni au reuşit, anul trecut, să atingă vârful Elbrus (5.642 de metri) din Caucaz, cel mai înalt din Europa. Prin expediţiile lor, vor să atragă cât mai mulţi tineri înspre alpinism, dar şi să promoveze Clujul. Pe echipamentele celor doi este inscripţionat, în limba engleză, mesajul „Vizitaţi Clujul, Vizitaţi România!".

Pe cele mai înalte culmi

„Şapte Paşi pe Acoperişul Lumii" este o iniţiativă pe termen lung, o angajare a celor doi alpinişti pe durata a patru-cinci ani, cu scopul de a atinge cele şapte cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent: Kilimanjaro în Africa, McKinley (Denali) în America de Nord, Elbrus în Europa, Aconcagua în America de Sud, Carstensz Pyramid în Australia/Oceania, Vinson în Antartica şi Everest în Asia. „Reuşita proiectului ar fi un succes pentru toţi alpiniştii clujeni. Sperăm să atragem un număr mare de tineri înspre practicarea alpinismului. Pe lângă partea sportivă, prin acest proiect promovăm şi oraşul nostru în lume", declară cei doi alpinişti clujeni.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite