Doi clujeni, printre aşii modei la Berlin GALERIE FOTO/VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul a a avut o prezenţă substanţială la Mercedes-Benz Fashion Week Berlin, una dintre cele mai în vogă săptămâni a modei din Europa. Doi dintre cei cinci designeri români care au fost invitaţi să-şi prezinte colecţiile pe podiumul Săptămânei Modei din capitala Germaniei sunt clujeni: Lucian Broscăţean şi Alina Botea.

Unul dintre cele mai importante festivaluri ale modei europene, Mercedes-Benz Fashion Week Berlin, a inclus în programul său din acest an pentru a doua oară şi creaţia românească.

Doar cinci creatori de modă din România au avut şansa să-şi prezintă colecţiile la săptămâna modei din capitala Germaniei. Clujul a dat doi dintre designerii români prezenţi la Berlin, Lucian Broscăţean şi Alina Botea. Cei doi, absolveţi ai Universităţii de Artă şi Design din Cluj (UAD), şi-au prezentat colecţiile vineri, în faţa a peste 800 de invitaţi, sub brandul „Romanian Designers”.


Lucian Broscățean, doctorand în modă şi preparator universitar la UAD, a fost cel care a deschis prezentarea creatorilor de modă români cu colecția „Inverted Perspective”.

„Am aflat că am fost selecţionat, pentru a doua oară, acum două luni. Imediat după ce am primit vestea am început lucrul la colecție. A fost un moment emoţionant și important pentru mine, ca tânăr designer”, a declarat Lucian Broscăţean, în vârstă de 25 de ani

Look „ciudat” la Berlin

El a prezentat pe catwalkul din Berlin 15 ansambluri vestimentare, pe care el însuşi şi le caracterizează ca fiind „cu un look atipic” şi „stranii”.

„Am încercat să spun o poveste despre frumusețea stranie a unui univers artistic dominat de «altfel» de personaje. E o colecție conceptuală, cu forme abstracte și un look atipic, ciudat, care inevitabil stârnește diferite reacții”, este de părere designerul.

Manechinele care au prezentat pentru creatorul de modă clujean au purtat pe feţe măşti, pe post de accesorii. Dacă Lucian Broscăţean a optat pentru o colecţie avangardistă, cealaltă clujeancă de la Săptămâna Modei de la Berlin, Alina Botea, a „vorbit” despre o femeia-libelulă fragilă, dar plină de culoare.

„Ținutele pot fi caracterzate ca fiind chic-minimaliste, imaginate în linii de ani ’80”, spune Alina Botea. Ea a folosit mătasea ca material principal pentru colecţia primăvară-vară 2012 prezentată în Germania, pe care a printat digital insecte.

Colecţii cu succes în Germania

Colecţiile designerilor români au fost bine primite de către specialiştii în modă prezenţi la eveniment, designerii fiind contactaţi ulterior de potenţiali cumpărători.

„Au fost discuții atât cu buyeri cât și cu stiliști sau agenți care au fost interesați de colecții. E foarte important, însă, că am putut să avem contact cu reprezentanți ai mediului profesionist din acel context. M-a impresionat și m-a emoționat reacția publicului la finalul showului. Mulți invitați au venit să ne felicite în culise după eveniment”, a explicat Lucian Broscăţean.

Acesta a precizat că participarea la un eveniment de modă de o asemenea importanţă presupune respectarea unui regulament şi a unor termeni limită extrem de stricţi.

„E foarte dificil pentru un tânăr designer să aibă acces la un astfel de eveniment și să poate să facă față tuturor cerințelor. Pregătirea a fost una complexă pentru că pe lângă partea de transpunerea a colecției au fost foarte multe aspecte de logistică și foarte multe deadline-uri impuse de organizatori”, mai spune designerul clujean.

„Se caută colecţiile avangadiste”

Pe lângă cei doi designeri clujeni, pe catwalkul din Berlin şi-au mai prezentat colecţiile Irina Schrotter, Lena Criveanu şi Mihaela Glăvan. Acesta a semnat încălțămintea pentru toate colecțiile din showul Romanian Designers, propunând platforme extrem de înalte, aplicații de piele, plastic sau pânză de sac.

Delegaţia României la Săptămâna Modei de la Berlin a fost formată din Alina Botea, Irina Schrotter, Lucian Broscățean, Lena Criveanu, Mihaela Glăvan, Carla Szabo și stiliștii Maurice Munteanu, Ovidiu Buta, clujeanca Liana Martin și Marian Pălie. Mercedes-Benz Fashion Week este evenimentul care deschide seria de săptămâni ale modei din lume.

„Este considerat de lumea modei drept podiumul cu cele mai multe şanse de a aduce în prim-plan designeri noi, cu o viziune diferită şi proaspătă în modă. Selecţia efectuată de organizatori răspunde unor cerinţe diferite faţă de restul manifestărilor similar. Se caută în principal colecţii avangardiste, curajoase, experimentale“, a declarat Irina Schrotter. Săptămâna Modei de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 5-10 iulie.

Drumul spre Berlin


La sfârsitul lui iunie 2010, un număr restrâns de reprezentanţi ai unor companii şi designeri români grupaţi în jurul Asociaţiei FIT (Future in Textile) au descins la Berlin, într-o misiune economică autofinanţată.

Susţinuţi de Ambasada României, s-a organizat cu această ocazie o prezentare de modă. În urma acelei prezentări şi a întâlnirilor organizate cu asociaţiile şi companiile germane, au fost selectaţi câţiva designeri ce au fost invitaţi la cele două evenimente Mercedes-Benz Fashion Week Berlin din 2011, în ianuarie şi acum.


image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite