„Doctor Pata Rât“: medicul de la rampa de gunoi a Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe drumul maşinilor care descarcă tone de gunoi la Pata Rât merge, de două ori pe săptămână, şi un medic. Având grijă, de câţiva ani, de sănătatea celor aproape 900 de persoane care locuiesc aici, el a ajuns să le aprecieze.

Călin Florescu este, de circa patru ani, medic de familie pentru comunitatea de la Pata Rât. De două ori pe săptămână, el ia drumul maşinilor de gunoi care duc deşeurile oraşului la rampă. Se opreşte la un kilometru de groapă, unde a fost amenajat un cabinet medical. Atât vechii locuitori din Pata Rât, care au colibe în apropiere de rampă sau pe strada Cantonului, cât şi cele circa 200 de persoane mutate de pe strada Coastei apelează de serviciile lui Florescu. Circa nouă sute de oameni locuiesc în Pata Rât şi aproape toţi sunt înscrişi pe lista medicului Florescu. „Am pe listă copiii care sunt asiguraţi prin lege, apoi mai sunt gravidele care şi ele beneficiază de asigurare obligatorie şi mai sunt câteva sute de pacienţi care propriu-zis nu au asigurare medicală, dar potrivit legii beneficiază de îngrijiri medicale de urgenţă", a spus medicul Călin Florescu.

Un gest care l-a uimit

Medicul îşi aminteşte de gestul care l-a făcut să-şi schimbe impresia despre aceste persoane, care, în marea lor majoritate, îşi câştigă existenţa scormonind prin gunoaie şi valorificând tot ce clujenii au aruncat la tomberon. Femeia de servici de la cabinet i-a aruncat, din greşeală, în tomberon o plasă cu fişele medicale ale pacienţilor. Locuitorii din zonă s-au dus atunci la rampă şi au aşteptat toate maşinile de gunoi care au venit în acea zi pentru a găsi fişele medicului. „Am văzut solidaritatea acestor oameni, care s-au adunat cu toţii şi au căutat prin mormane de gunoaie plasa mea cu acte medicale. După descărcarea maşinii, oamenii aveau practic doar 30 de minute să caute actele şi în acelaşi timp să separe gunoiul pe categorii - metal, plastic, hârtie- aşa încât să poată să-şi asigure şi traiul pe ziua respectivă. Mi-au găsit plasa cu fişe medicale pe acea zi ploioasă şi am simţit bunătatea acestor oameni care au stat în ploaie pentru mine", îşi aminteşte medicul, care din acel moment a început să-i aprecieze pe locuitorii de aici.

„Nu sunt mai bolnavi decât restul clujenilor"

„Nu sunt mai bolnavi decât restul clujenilor, dar au o patologie specifică cauzată de condiţiile insalubre în care trăiesc", a susţinut medicul. Printre bolile de care suferă aceştia, Florescu a enumerat: infecţii respiratorii, infecţii ale pielii, infecţii digestive, psoriazis, diabet sau cardiopatie ischemică. Amintirile cele mai dureroase le are legat de pacienţii care suferă de cancer, pentru că aceştia trec prin dureri înfiorătoare atunci când sunt în stadii avansate ale bolii. Norocul acestora este că medicul Călin Florescu reuşeşte să-i înscrie în Programul Naţional de Sănătate petru a beneficia de medicaţie gratuită.

Medicul Florescu avea, ieri, la cabinet o pacientă care suferă de diabet, semipareză şi cardiopatie ischemică. Ea are patru copii, dar niciunul nu  o ajută, deoarece au propriile lor familii şi le este greu. „Doar Ştefan, băiatul cel mare mă mai ajută, dar nici pe el nu prea îl lasă nevasta să mă ajute, aşa că sunt singură şi trăiesc din cerşit, iar oamenii strigă la mine toată ziua. Îi înţelg pentru că ei nu sunt obligaţi să mă ajute, de asta plâng şi nu mai ştiu ce să fac cu viaţa mea", spune Ana Gabor, în vârstă de 52 de ani, din Pata Rât.  

Ceea ce-l bucură pe Călin Florescu este faptul că cei 10 copii care au venit pe lume în acest an sunt sănătoşi şi rezistenţi la condiţiile vieţii în care trăiesc alături de părinţi.

Campanii de igienizare


Călin Florescu a participat la mai multe campanii de vaccinare a populaţiei de la Pata Rât. „Am derulat împreună cu directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, Mihai Moisescu, mai multe campanii de igienizare a caselor din această zonă a oraşului. Practic am făcut campanii de curaţare a copiilor de păduchi, campanii de deratizare  pentru eliminarea şobolanilor sau de dezinsecţie pentru gândaci. Am făcut aceste campanii benevol", a precizat medicul Călin Florescu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite