UPDATE Sorin Apostu cere să fie pus în libertate pentru a preda la universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu (foto: adevarul)
Sorin Apostu (foto: adevarul)

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului a cerut luni instanţei Curţii de Apel Târgu-Mureş eliberarea sa din arest, motivând că trebuie sa îşi predea cursurile la universitate. 

La Curtea de Apel Târgu-Mureș are loc, luni, un nou termen în dosarul în care a fost trimis în judecată fostul primar al Clujului, Sorin Apostu.

UPDATE ora 15.20

Sorin Apostu a cerut ca măsura arestului preventiv să fie înlocuită cu interdicţia de părăsire a localităţii de domiciliu. Sorin Apostu este cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat în noiembrie 2011 sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.

Instanţa se va pronunţa asupra cererii lui Sorin Apostu în 48 de ore.

UPDATE ORA 14.35

Este audiat directorul RATUC, Liviu Neag, care începe prin a-şi menţine declaraţia dată la DNA în noaptea în care fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost reţinut de către procurorii DNA. În calitate de martor în dosarul de corupţie în care Apostu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, Neag a explicat în faţa instanţei mureşene implicarea sa în ce priveşte asigurarea parcului auto al RATUC de către denunţătoarea fostului primar, femeia de afaceri Aspazia Droniuc.

Directorul RATUC a declarat că i s-a făcut o singură recomandare pentru alegerea unui anumit broker, dar pentru asigurarea parcului auto se organizează licitaţii. „Sorin Apostu mi-a recomandat-o pe Droniuc (Aspazia Droniuc, denunţător -n.r.)“, a spus Liviu Neag. Acesta a mai declarat că întâlnirea cu Aspazia Droniuc a avut loc în 2009, ca urmare a recomandării lui Sorin Apostu, iar în timpul întâlnirii el a tranşat foarte scurt problema şi i-a spus Aspaziei Droniuc să depună o ofertă pentru licitaţia care urma să aibă loc la finele anului. Neag a declarat în faţa instanţei că după licitaţie a constatat că oferta Aspaziei Droniuc de asigurare a parcului auto al RATUC a fost cea mai bună.

Neag a susţinut că, după întâlnirea sa cu Aspazia Droniuc în anul 2009, nu a mai auzit de ea până în octombrie 2011, când femeia l-a mai sunat o dată, dar că nu îşi mai aminteşte daca s-a întâlnit cu Sorin Apostu după arestarea lui Radu Bica, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

UPDATE ORA 13.35

Urmează audierea martorului Andreea Tohotan, directorul de operaţiuni şi tranzacţii de la firma Brantner Servicii Ecologice. Aceasta îşi menţine declaraţia dată DNA. Tohotan a coordonat echipa care a întocmit documentaţia pentru licitaţia din 2009, care viza câştigarea contractului de salubrizare pe două sectoare ale Clujului. Martora a declarat că nu a participat la deschiderea ofertelor.

UPDATE ORA 13.20


După o scurtă pauză, audierile au fost reluate. Este rândul lui Ioan Popa, specialist care aigura instalarea de software la domiciliul lui Călin Stoia şi la firma acestuia. Bărbatul a declarat că Stoia l-a contactat telefonic în noiembrie şi a scos un hard disk dintr-o unitate centrală, hard disk pe care i l-a dat lui Stoia, iar unitatea centrală a rămas la el, la Popa. Popa a precizat că informaţiile de pe un hard disk pot fi şterse doar dacă acesta este montat într-o unitate centrală.

UPDATE ORA 10.45

Olga Ionuţiu, director economic la societatea Total Trading Company, controlată de Călin Stoia, a declarat în faţa instanţei Curţii de Apel Târgu-Mureş că majoritatea facturilor emise de cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu i-au fost aduse chiar de Călin Stoia. Aceasta a mai declarat că firma Total Trading Company nu a avut litigii în ultimii doi ani, dar există litigii ale grupului din care aceasta face parte.

În timpul audierilor, Olga Ionuţiu a făcut referire şi la contractul semnat între Primăria Cluj-Napoca şi firma de salubritate Brantner-Vereş. Total Trading Company este unul dintre cei trei administratori ai SC Brantner-Vereş şi nu poate lua decizii fără aprobarea Consiliului de Administraţie. După perfectarea contractului dintre municipalitatea clujeană şi firma de salubrizare, Brantner-Vereş a fost de mai multe ori amendată de Primăria Cluj-Napoca.

UPDATE ORA 10.20

Şedinţa a început, iar instanţa Curţii de Apel Târgu-Mureş a luat în discuţie cererea depusă de avocatul Gheorghiţă Mateuţ ca şedinţa să fie amânată pentru ora 14.00, pentru ca şi el să poată fi prezent, fiind reţinut la ora 8.00 pentru un alt proces, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La şedinţă sunt prezenţi Călin Stoia, avocatul său, Monica Apostu, Liviu Neag şi Sorin Apostu, care a fost adus în cătuşe.

Instanţa a respins cererea formulată la începutul şedinţei de amânare pentru ora 14.00.

Toţi cei patru martori care urmează să fie audiaţi au ajuns şi ei. Este vorba despre Liviu Neag, Ioan Popa, Andreea Tohotan şi Olga Ionuţiu. Aceasta din urmă este prima audiată.

La termenul de astăzi, la Curtea de Apel Târgu-Mureș vor fi audiați primii patru martori în dosar, printre care și șeful RATUC Cluj-Napoca, Liviu Neag, a cărui declarație în fața procurorilor DNA a cântărit mult în momentul în care s-a luat decizia emiterii mandatului de arestare preventivă pe numele edilului.

Sorin Apostu și omul de afaceri clujean Călin Stoia au fost arestați preventiv în luna noiembrie a anului trecut și trimiși în judecată pentru fapte de corupție. În Vinerea Mare, după mai bine de cinci luni petrecute după gratii, Stoia a fost eliberat. Sorin Apostu a rămas în continuare în Penitenciarul Târgu-Mureș, după ce instanța supremă a respins recursul formulat de apărătorii fostului edil.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite