Directorul Operei din Cluj, judecat pentru că a semnat un contract cu el însuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Operei Române din Cluj, Rareş Trifan, acuzat că a semnat un contract cu sine însuşi, în calitate de director şi regizor, a declarat, joi, la ultimul termen din dosar, că denunţătorul său l-a şantajat întrucât a dorit un post de conducere la Operă, susţinând că are probe în acest sens.

La Curtea de Apel Cluj a avut loc, joi, ultimul termen în dosarul în care directorul Operei Române din Cluj-Napoca, Rareş Trifan, este judecat pentru conflict de interese, după ce a semnat un contract cu sine însuşi pentru regizarea operei "Forţa Destinului", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Judecătorii l-au audiat, joi, în calitate de martor, pe preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, Demeter Andras, fost consilier al ministrului Culturii.  Acesta a spus că nu este normal ca un specialist să nu poată crea artă şi că onorariul primit de Rareş Trifan pentru opera "Forţa Destinului" a fost redus.
"Nu este normal ca atunci când un specialist ajunge în conducerea unei instituţii să-şi piardă tocmai această latură în baza căreia a ajuns în fruntea instituţiei. Şapte mii de euro, cât a primit domnul Trifan, este un onorariu mai mult decât modest", a spus Demeter Andras.

Zeci de directori în această situaţie

Tot joi, un consilier al ministrului Culturii, Carmen Croitoru, a spus că în situaţia în care a fost Rareş Trifan se află zeci de directori de instituţii de cultură din ţară.
"Dacă instanţa va lua o decizie nefavorabilă în acest caz, ar trebui ca toţi aceşti directori să îşi dea demisiile", a afirmat Croitoru.  Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au cerut, însă, instanţei, condamnarea lui Rareş Trifan la închisoare cu suspendare.
Apărătorul lui Rareş Trifan a cerut, la rândul său, achitarea directorului, susţinând că acesta este nevinovat.
"Sunt regizor la Opera Română din Cluj din 1995 şi, când am devenit director, mi s-a părut firesc să continui activitatea artistică şi nu m-am gândit să mă opresc. Toate operele pe care le-am pus în scenă au avut succes, unele au mers şi în turnee în străinătate, chiar şi denunţătorul meu a beneficiat de pe urma muncii mele. Denunţătorul m-a şantajat şi deţin probe în sensul acesta, pentru că a dorit un post de conducere în cadrul Operei. Rezultatul procesului ar putea deschide o cutie a Pandorei, cu răzbunări în lanţ", a spus Trifan, fără a preciza cine l-a denunţat.

Verdictul, în 9 februarie

Judecătorii se vor pronunţa în 9 februarie în acest dosar. Directorul Operei Române Cluj, Cristian Rareş Trifan, a fost trimis în judecată, în luna octombrie a anului trecut, pentru conflict de interese, după ce procurorii au stabilit că, în calitate de director general al Operei, a încheiat, în 23 februarie 2009, un contract cu sine însuşi, în calitate de regizor, având ca obiect regizarea unei cunoscute opere.
În urma încheierii acestui act, Trifan a obţinut 7.250 de euro.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite