Directorul Operei din Cluj, acuzat de vandalism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii spun că Rareş Trifan ar fi distrus jumătate din expoziţia unui pictor, aflată în clădirea Teatrului Naţional. Pictorul Dănuţ Tonea, aflat la a cincea expoziţie în foaierul Operei Naţionale din Cluj s-a trezit cu jumătate din expoziţie distrusă.

Pictorul şi-a pus mâinile în cap, duminică, în momentul în care a intrat la un spectacol: jumătate din lucrările expuse nu se mai aflau în foaierul instituţiei. De cealaltă parte, însă, picturile stăteau nemişcate pe panourile amplasate de artist în jurul stâlpilor, pe care au fost prinse tablourile.

Angajaţii spun că jumătate din galerie a fost distrusă tocmai de directorul Operei Naţionale Române Cluj, Rareş Trifan, înainte de spectacolul care a avut loc duminică după-amiaza. „Domnul Trifan crede că dacă această instituţie e împărţită de Operă şi de Teatru, înseamnă că tragem o linie pe mijloc şi împărţim totul în două. Astfel a ajuns să dea jos tablourile de pe partea care, crede el, aparţine Operei“, a spus Alexandru Mânzat, membru al sindicatului şi angajat al Operei.

Plângere împotriva directorului

Pictorul Dănuţ Tonea spune că are aprobare din partea ambelor instituţii de cultură ca tablourile să fie expuse în foaier până la sfârşitul lunii. „Practic eu am cerut aprobare de la două instituţii pentru a expune în foaierul pe care îl folosesc ambele. Dar aşa ceva nu am mai văzut, să distrugi opere de artă aflate în incinta unui lăcaş cultural. Tablourile nu au nimic, dar panourile au fost smulse. Am dat ochii cu directorul Trifan duminică, înainte de spectacol pentru a-l întreba ce s-a întâmplat şi mi-a spus să ies afară, că nu are ce vorbi cu mine“, a povestit pictorul, care a depus câte o plângere la Parchet, dar şi la Ministerul Culturii.

Alexandru Mânzat spune că gestul directorului a pus capac răbdării angajaţilor. „Mă simt ruşinat de ce s-a întâmplat şi de comportamentul huliganic. Urmează ca domnul Trifan să stea cu puşca la intrare şi să decidă cine intră sau nu la spectacole“, a declarat acesta.

Şeful Operei nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc, şi  nici purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Bădilă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite