Diplomat austriac prins de radar pe Autostrada Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radarul manipulat de agentul principal Claudiu Man este spaima vitezomanilor pe autostradă
Radarul manipulat de agentul principal Claudiu Man este spaima vitezomanilor pe autostradă

Oficialul a fost tras ieri pe dreapta în timp ce conducea un BMW seria 3 cu 155 de kilometri la oră. Peter Juracek, ataşatul de Afaceri Interne al Austriei la Bucureşti, a scăpat de amenda de 120 de lei, şi trei puncte penalizare, el având imunitate diplomatică.

Poliţiştii rutieri l-au tras, ieri, pe dreapta pe ataşatul de Afaceri Interne al Austriei la Bucureşti, Peter Juracek. Bărbatul circula cu o viteză de 155 de kilometri la oră, cu 25 de kilometri peste limita legală admisă pe autostradă. Peter Juracek era la volanul unui BMW seria 3 cu numere de Corp Diplomatic, şi din declaraţiile acestuia se îndrepta spre Bucureşti. „M-am grăbit, asta este. Sunt de opt ore pe drum, mă grăbeam să ajung la Bucureşti”, le-a spus diplomatul poliţiştilor rutieri.

După ce austriacul le-a prezentat actele poliţiştilor, acesta a fost lăsat să plece, deoarece beneficiază de imunitate diplomatică. „I-au fost luate datele de identificare, iar incidentul va fi transmis mai departe, Direcţiei de Poliţie Rutieră, care la rândul său va anunţa ambasada”, a declarat comisarul-şef Alexandru Mureşan, comandantul Serviciului de Poliţie Rutieră Cluj. Pentru această viteză, şoferul trebuia să fie sancţionat contravenţional cu 120 de lei şi trei puncte de penalizare.

Radarele invizibile, spaima şoferilor
Poliţiştii rutieri au suspendat, ieri, şi un permis de conducere, pentru un şofer ce a fost prins în timp ce circula cu o viteză de 198 de kilometri la oră.  Pe Autostrada Transilvania patrulează, zilnic, două maşini Logan echipate cu noile radare „invizibile”. Niciun şofer nu poate fenta noua tehnologie. Cu precizia unui ceas elveţian, sistemul este în aşa fel conceput încât să nu dea nicio eroare. Fiecare maşină care depăşeşte viteza de 145 de kilometri la oră este trasă pe dreapta, datele sunt trecute în registrul poliţistului, care completează, apoi, procesul verbal.
Radarul în sine are câteva componente de bază: camera de luat vederi, aparatul care emite unda radio, un monitor pe care rulează imaginile în timp real, o telecomandă cu mai multe comenzi, şi aparatul radar în sine, care detectează indicele kilometrajului.

Detectează viteza de la 2-3 kilometri

Agentul principal Claudiu Man fixează aparatul, în aşa fel încât să bată pe o rază mai scurtă. Valoarea vitezei este detectată chiar şi de la doi-trei kilometri depărtare,  iar aparatul înregistrează automat cu 30 de secunde înainte ca agentul să pornească comanda de înregistrare.
Aşezaţi strategic, la kilometrul 12 al autostrăzii dinspre Turda, poliţiştii apreciază cu ochiul liber maşinile care circulă cu viteză peste limita legală. „În acel moment, pornesc înregistrarea, iar pe ecran este afişată întotdeauna ora, viteza de circulaţie, ID-ul legitimaţiei mele şi numărul de înmatriculare”, explică agentul principal Claudiu Man.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite