Din Los Angeles pe malul Someşului: cum a ajuns la Comedy Cluj un regizor de filme cu fantome şi de documentare Discovery

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeffrey Fine
Jeffrey Fine

Americanul Jeffrey Fine a realizat primul film cu ajutorul nevestei creatorului „Războiului stelelor" - George Lucas, apoi a regizat un serial de filme cu fantome, urmate de documentare pentru Discovery şi National Geographic. El a venit la Comedy Cluj cu filmul Cherry, comparat, de criticii din SUA, cu două producţii de Oscar.

New York Times compara, în 2011, filmul Cherry, care a fost prezentat la Comedy Cluj de însuşi regizorul şi scenaristul peliculei, americanul Jeffrey Fine, cu două celebre pelicule: Juno şi Little Miss Sunshine, ambele premiate cu Oscar pentru cel mai bun scenariu original. În ciuda acestui fapt şi în ciuda faptului că regizorul Jefferey Fine cunoaşte câţiva dintre cei mai mari producători din SUA şi locuieşte în Los Angeles, într-o zonă dintre Hollywood şi cartierul luxos Beverly Hills, pelicula regizată de el încă nu a ajuns să-şi acopere cheltuielile, şi aşa inifime în comparaţie cu marile producţii  - 600.000 de dolari. Nu a contat nici că filmul a fost văzut până acum de peste 1 milion de persoane şi a fost la 10 festivaluri.   „E foarte greu să găseşti finanţare în SUA pentru un astfel de film. Marile case de producţie nu-l finanţează pentru că vor filme foarte comerciale, iar guvernul SUA nu-l finanţează pentru că şi aşa la Hollywood se produc foarte multe filme, deci nu cred că e necesar să stimuleze industria filmului independent", mărturiseşte regizorul. Bugetul pentru Cherry l-a asigurat, din diferinte finanţări, Matthew, fratele lui Jeffrey, artist şi om de afaceri, care a fost şi producătorul peliculei. „Trebuia să economisim bani şi fratele meu s-a gândit că pentru a nu mai plăti chirie pentru echipă şi actori să fim cazaţi toţi într-un colegiu, acţiunea filmului desfăşurându-se într-un colegiu", explică americanul.

Dacă e George Clooney cu o armă, lumea merge la film
„Pentru marii producători reţeta unui film de succes include trei ingrediente: actori cunoscuţi, proiecte foarte comerciale, cu poveşti care să fie pe placul unor mari mase de oameni şi cu multă mişcare, acţiune. Dacă pe poster poţi să-l pui pe George Clooney cu o armă, atunci lumea merge să vadă filmul, indiferent dacă subiectul este bun sau nu",  explică regizorul, amintindu-şi că un mare producător a vrut să-i cumpere scenariul. „A vrut scenariul, însă nu m-ar fi lăsat să-l regizez pentru că voia să distribuie actori cunoscuţi. Pentru ca agenţii actorilor să fie de acord şi regizorul trebuie să fi lucrat cu astfel de actori înainte. N-am acceptat, pentru că eu am scris scenariul pentru mine ca să-l regizez eu. Atunci mi-a luat scenariul şi mi-a zis că nu pot face filmul acesta cu 600.000 de dolari. El se gândea la circa 10-20 de milioane de dolari", povesteşte Jeffrey.

Totul a început cu „Războiul stelelor"
În urmă cu circa 15 ani, Jeffrey era ca orice alt proaspăt absolvent al unei facultăţi de film din SUA. Accepta toate joburile care-i cădeau în mână pentru a obţine bani şi experienţă - a fost cameraman pentru documentare şi asistent de producţie la mari pelicule hollywoodiene. Primul lui film se datorează, în mare parte, fostei soţii a lui George Lucas, producătorul celebrului „Război al stelelor". „Fosta soţie a lui Lucas, care lucrase ca editor la Războiul stelelor simţea că trebuie să existe o legătură mai strânsă între marile case de producţie şi universităţile de film. Aşa că a demarat un program prin care dădea posibilitatea tinerilor regizori să lucreze. Aşa am făcut primul meu film", povesteşte americanul. Cu experienţa acumulată aici, el a fost angajat să regizeze o serie de filme pentru televiziune - „Poveşti cu fantome". „Nu căutam neapărat să arăt imagini înfricoşătoare ci  încercam să găsesc în fiecare scenă oportunitatea de a crea suspans, de a crea o atmosferă, tensiune", îşi aminteşte Jeffrey. După câţiva ani de poveşti cu fantome, regizorul a trecut la documentare. „Compania care făcea poveştile cu fantome lucra şi cu Discovery şi mi-a oferit o slujbă. Timp de 10 ani am făcut tot felul de documentare, de ştiinţă, medicale, de război, unele dintre ele sunt destul de cunoscute - de exemplu FBI Files, sau New detectives", arată artistul. În aceşti ani, în mintea lui s-a conturat proiectul filmului de festival - Cherry. „De exemplu, în timp ce eram în avion, mergând spre Golful Persic, să fac un documentar despre război în minte îmi veneau tot felul de dialoguri pentru film. Filmul are la baza o poveste trăită de mine, cât am fost în colegiu, o experienţă care m-a marcat foarte tare. La un moment dat, s-au adunat atâtea dialoguri, încât am zic că trebuie să mă apuc să fac filmul acesta", spune americanul.

A aşteptat un an şi jumătate după Marisa Tomei
„Unul dintre producătorii cu care am colaborat a trimis scenariul unor agenţi care se ocupau de actori celebri. Cel mai bun lucru pentru distribuţie este să ai un actor cunoscut, mai ales în străinătate. Cunoscuta Marisa Tomei, care a câştigat un Oscar, a fost de acord să joace în film. La fel şi actorul care a avut rolul principa în filmul despre Facebook, The Social Network. Actorii nu erau scumpi pentru filmul nostru. Am spus că putem plăti minimul pe care un actor îl poate lua, 20 sau 30.000 de dolari, ceea ce pentru ei e nimic şi au acceptat. Însă nu am reuşit într-un an şi jumătate să sincronizăm programele celor doi. Când unul era liber, celălalt avea un rol într-o mare producţie sau invers. Am aşteptat aşa timp de un an şi jumătate şi după aceea ne-am decis să face filmuil fără ei", povesteşte Jeffrey.

Cum lucrează marii actori
Regizorul a povestit despre experienţa lui în marile producţii de la Hollwood: „Am lucrat cu mari staruri. Am lucrat ca asistent de producţie la filme din Hollywood. Marile producţii sunt maşini uriaşe - 100 - 150 de oameni lucrează deodată. Cei mai mulţi actori cunoscuţi au o muncă foarte grea. Trebuie să fie concentraţi. De multe ori se stă o zi întreagă pentru o mică scenă. Actorul trebui  să fie concentrat şi să dea ce e mai bun în permanenţă.E o muncă grea".  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite