Diana Elena Călin face bijuterii pufoase din lâna bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Călin
Diana Călin

Este un tânăr artizan care transformă lâna în portmonee, poşete, coliere, inele şi cercei. Crede că oricine poate trăi făcând ceea ce-i place.

Dacă mulţi când spun lână se gândesc imediat la hainele, căciulile şi fularele tricotate de bunica, Diana Călin vede în ea un material pentru coliere, cercei, inele, poşete şi portmonee. Face asta de la începutul anului şi spune că o împlineşte. Tot de atunci este membru în Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi participă la târgurile de profil. Câştigă şi bani făcând ce-i place. Nu mulţi, însă suficienţi cât să se întreţină.

Are 27 de ani, e clujeancă get-beget şi se consideră o norocoasă pentru că pasiunea e munca ei. Duce o viaţă pe placul ei. „Trăiesc foarte simplu, nu am nevoie de lucruri extraordinare ca să mă descurc. Ca să răzbeşti, trebuie să te lupţi cu prejudecăţile celor din jur. Până acum am reuşit", mărturiseşte Diana.

Fire simplă, ea locuieşte în cartierul clujean Grigorescu, într-un bloc aproape de pădure, loc care aduce un plus de inspiraţie în atelierul ei alături de muzica ambientală şi vizitele la bunica ei din judeţul Alba.

A renunţat să proiecteze clădiri

Până în 2011 a lucrat ca inginer proiectant la o firmă de construcţii din Cluj-Napoca. „Şi în timpul facultăţii am profesat. Însă m-am răzgândit, am vrut să-mi schimb stilul de viaţă şi să mă bucur de fiecare zi. De aceea am început să fac broderii pe lână. Asta e arta mea. Unii o apreciază", spune Diana.

Pentru ea, lâna e un material cald, apropiat de firea omului. O procură atât de pe internet, cât şi de la bunica ei din satul Mirăslău, judeţul Alba. Ca să facă densă lâna şi să poată lucra cu ea foloseşte apă fierbinte şi săpun de casă sau ace speciale. Apoi îi dă forma dorită şi aplică mărgele sau face broderii cu aţă colorată. Pentru a colora lâna, foloseşte vopseluri naturale. Lanţurile şi închizătorile pentru cercei, inele şi coliere le procură de pe internet.

Fiecare bijuterie care iese din mâinile sale este personalizată, inspirată din natură, primeşte un nume sugestiv în funcţie de atmosfera pe care o creează - „Crenguţe de cătină", „Grădini de măr", „Colier de Soare" etc.

Apoi, Diana îi face o fotografie şi îi face o scurtă descriere pe care o postează pe magazinul său virtual de pe comunitatea artizanilor handmade din România (Breslo), http://dianacalin.blogspot.com. Unele coliere te îmbie la masă pentru că seamănă cu prăjituri făcute în casă. „Rugini preţiose (n.r.  pe care-l ţine în mână) este ca o prăjitură caldă, cu nuci şi miere, servită într-o după-amiază cu sclipiri de aramă - efect realizat prin decorarea bilelor de lână cu mărgeluţe mici de culoarea chihlimbarului şi cu pietricele de jasp. Duritatea şi răceala pietrelor de jasp este echilibrată de lână caldă şi moale, colierul devenind un ansamblu armonios, care emană căldură şi liniştea începutului de toamnă", îşi descrie Diana bijuteria.

Ca să fie la curent cu tot ce e nou şi să-şi perfecţioneze tehnica, Diana citeşte tot ce apare în domeniu de pe internet, dar colindă şi anticariatele în căutare de cărţi despre brodat.

A învăţat străinele să tricoteze

Clientele sale sunt persoane mature cu gusturi bine definite. „Am observat un lucru interesant: doamnele şi domnişoarele care cumpără coliere şi cercei de la mine sunt firi vesele şi credincioase. Le văd cum sunt de încântate de munca mea. Asta mă face să mă simt foarte bine", afirmă Diana. Prima sa clientă a fost o femeie de peste 30 de ani din Bucureşti cu care s-a împrietenit şi ţine legătura. A avut şi comenzi din Germania.

Diana a ţinut ateliere de creaţie în Oradea, Borşa, Cluj-Napoca şi Timişoara. „Le-am învăţat pe străine să tricoteze, să brodeze şi picteze. La atelierul de la Timişoara au venit femei din Germania şi Polonia care a fost fascinate când le-am spus că vom lucra cu lână", povesteşte tânăra. Ea este adepta ideii de a trăi din ceea ce face cu mâinile. A avut şi o expoziţie în ianuarie 2011, unde le-a arătat clujenilor nu doar neobişnuitele sale bijuterii handmade, ci şi picturi şi pâine făcută în apartamentul ei din Grigorescu.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

 Ce vei mai confecţiona din lână?

Prietenul meu David Daniel o să-mi facă un război de ţesut din lemne reciclate cu care o să-mi realizez propriile mele textile. Am fost vara aceasta la o uceinicie la o bătrână de lângă Sebeş care m-a învăţat să ţes şi să fac împletituri cu acul (cipcă).

PROFIL

Născută: 1 august 1984, Cluj-Napoca

Studii: curs de pictură la Şcoala Populară de Artă „Tudor Jarda" Cluj-Napoca

Familie: necăsătorită

Ce-i place:

Adoră dimineaţa pentru că atunci se simte plină de energie şi simte că doboară munţii. „Pe parcursul zilei mai văd...", spune zâmbind Diana. Îi place să gătească pentru cei dragi, să hoinărească prin păduri şi pe dealuri. O relaxează.

Ce nu-i place:

Să discute despre bani! Câştigă cât să se întreţină şi nu acordă o importanţă prea mare banilor. Nu-i place să depindă de nimeni şi să i se spună ce să facă. „Îmi place să fiu propriul meu şef, să nu mă controleze nimeni. Dacă nu simt, nu fac", mărturiseşte Diana.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite