Diagnostic la minut la SMURD Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecograful va fi folosit de paramedicii care lucrează la SMURD Colina Foto: David Sugar
Ecograful va fi folosit de paramedicii care lucrează la SMURD Colina Foto: David Sugar

Serviciul de Urgenţă a primit, astăzi, din partea Clubului Lions un ecograf mobil ultraperformant. Cu ajutorul aparatului, paramedicii vor putea pune un diagnostic în cel mult 3 minute, detectând inclusiv hemoragiile interne.

SMURD a primit, din partea Clubului Lions din Cluj, un ecograf portabil ultraperformant, cu ajutorul căruia cei implicaţi în accidente rutiere vor fi diagnosticaţi imediat, înainte de a ajunge la spital. Aparatul a costat 6.000 de euro, şi este al doilea pe care Servicul Medical de Urgenţă îl deţine. De acesta se vor folosi paramedicii care lucrează la SMURD Colina.

Printr-o examinare rapidă, într-un interval de 2-3 minute se va putea detecta dacă pacientul suferă de hemoragie internă. În acest caz, medicii îl vor încadra pe acesta ca ugenţă majoră. “Şansa de a salva viaţa unui pacient este mult mai mare în acest caz. Dacă detectăm la timp hemoragia internă, pacientul poate fi reechilibrat rapid, iar medicii de la spital pregătesc imediat echipa operatorie”, explică medicul Cristian Ursu, din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor Cluj.

Acest tip de ecograf poate fi folosit şi în cazul copiilor mici şi a nou-născuţilor.

Diagnostic diferenţial

„Orice pacient care are hemoragie internă poate să moară. Pacientul se poate simţi bine, parametrii vitali sunt stabili, dar în momentul ecografiei descoperim ceea ce noi, medici, numim sânge în burtă. De aceea o ecografie imediată este vitală”, subliniază medicul Cristian Ursu.

Cu ajutorul ecografului mobil, medicii pot stabili imediat un diagnostic diferenţial. “Este acea limită fragilă dintre viaţă şi moarte”, este de părere medicul Sanda Patrichi, care este şi membru al Clubului Lions.

Aparatul este dotat inclusiv cu pachete software pentru obsetrică, ginecologie, urologie, cardiologie, rapoartele fiind generate automat. De asemenea, aparatul are încorporată o sondă de biopsie, iar imaginea generată de ecografie poate fi transferată pe computer. Ecograful poate inclusiv să măsoare parametrii vitali ai fătului.

Lions, donaţii de 50.000 de euro

“Această donaţie a fost posibilă atât datorită membrilor clubului, dar şi a altor persoane care au dorit să ne ajute”, a declarat Răzvan Rotta, membru al Clubului Lions România. Clubul filantropic s-a implicat, în ultimii ani, în mai multe campanii umanitare, printre care consultarea oftalmologică a peste 25.000 de clujeni şi donarea unor ochelari de vedere celor care au avut nevoie. “În ultimii 5 ani am donat aparatură medicală în valoare de peste 50.000 de euro”, a declarat Lili Mihalcea, preşedinte zonal al clubului. Următorul eveniment caritabil al celor de la Lions se va desfăşura luna viitoare, şi este vorba de tradiţionalul bal de caritate pe care membrii lui îl organizează în fiecare an.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite