Dezbatere şi consultanţă olandeză pentru proiectul „Someşul navigabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Someş
Râul Someş

Joi, 8 martie, va avea loc, în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, o dezbatere pe tema proiectului „Someşul navigabil". Dezbaterea are loc între orele 9.30 - 15.00, fiind organizat în parteneriat cu Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC).

Programul Dutch Initiative for Sustainable Cities este sprijinit de Guvernul Olandei şi Ministerul Devoltării Regionale şi Turismului şi va fi implementat în cele mai importante patru oraşe din România: Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara. Valoarea totală a investiţiei în cei trei ani (2011-2013) este de 1, 5 milioane de euro, dintre care 50% reprezintă co-finanţarea guvernului olandez.

Programul DISC constă în activităţi benefice pentru municipiu şi pentru factorii de decizie locali, întrucât poate oferi sprijin direct în dezvoltarea proiectelor urbane şi la nivel de city-management (finanţare, implementare, workshop-uri, activităţi de cercetare şi planificare).

Există o serie de beneficii pe termen lung în ce priveşte implementarea acestui proiect: o perspectivă clară privind interesul pe plan naţional şi internaţional pe care îl suscită oraşul din punct de vedere economic, în vederea dezvoltării locaţiilor potrivite; o mai bună absorbţie a fondurilor europene pentru proiecte urbane, mai multe proiecte locale cu finanţare europeană; un masterplan coerent care oferă o privire de ansamblu asupra priorităţilor la nivel de proiecte de dezvoltare; o strategie practică de dezvoltare urbană durabilă, care să facă oraşul independent din punct de vedere energetic până în anul 2025.

În Cluj-Napoca, cele două mari direcţii de colaborare între DISC şi municipalitate sunt proiectul „Someşul navigabil" şi sprijinirea candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2020.

Programul manifestărilor:

9.30 - 10.00       Primirea invitaţilor
10.00 - 10.10     Prezentarea proiectului „Someşul navigabil" de către reprezentanţii DISC
10.10 - 11.10     „Someşul navigabil" - prezentarea unor studii de caz din oraşul Utrecht şi alte oraşe din Regatul Ţărilor de Jos: prezentarea situaţiei înainte şi după proiect, costuri, impactul proiectelor asupra oraşelor
11.10 - 11.30     Pauză de cafea
13.00 - 12.30      Discuţii
13.00 - 15.00      Workshop cu tema „Strategie de dezvoltare integrată privind proiectul Someşul navigabil": Siguranţă împrotriva inundaţiilor; Calitatea apei; Navigabilitate / baraje / ecluze; Eficienţă energetică; Transport şi mobilitate / conectivitate; Turism, ospitalitate şi recreere; Dezvoltarea integrată a zonei; Finanţare şi organizare; Paşii următori.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite