Deschizător de drumuri în medicina de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ursu reprezintă generaţia de medici care au fost deschizători de drumuri pe medicina de urgenţă la Cluj.
Cristian Ursu reprezintă generaţia de medici care au fost deschizători de drumuri pe medicina de urgenţă la Cluj.

Voturile cititorilor, ale juriul şi ale redacţiei l-au clasat pe medicul Cristian Ursu pe locul 3 în topul medicilor cu care Clujul se mândreşte.

A cochetat cu scrisul, însă a ales, în 1985, Medicina. „A fost şi dorinţa tatălui meu. El a fost profesor, însă în tinereţe a urmat cursurile unei facultăţi de medicină. În '56 era student. Dar l-au săltat şi l-au închis. A făcut puşcărie politică timp de opt ani şi jumătate, iar când a fost eliberat nu a mai fost reprimit la Medicină", îşi aminteşte medicul.

Deschizător de drum

Cristian Ursu (44 de ani) a ajuns la Cluj înainte de Revoluţie, imediat după terminarea liceului. Spune că nu existau prea multe opţiuni la acea vreme şi, cum nu avea înclinaţii spre domeniile tehnice, a dat admitere la Medicină.

După absolvire, a optat pentru Urgenţe, atras de ideea de a fi printre primii medici pe medicina de urgenţă din Cluj-Napoca. „Generaţia noastră a dat primii medici de urgenţă din Cluj. Practic, am fost adevăraţi deschizători de drum", spune medicul. „Când voiau să ne sperie profesorii la facultate, ne ameninţau cu Urgenţele. Ne spuneau că un medic atunci este bun când ia deciziile cele mai bune şi când face faţă în cazurile de urgenţe", mai spune Cristian Ursu.

„În Urgenţă nu există şpagă!"

La Unitatea de Primire Urgenţe, cele 12 sau 24 de ore de serviciu trec repede. „Cazurile medicale, de multe ori grave, se succed cu viteză. Este secţia în care, într-adevăr, viaţa pacienţilor şi salvarea lor se află în mâinile noastre", subliniază Cristian Ursu.

Cristian Ursu spune că Urgenţa este secţia în care şpaga nu există. „Ar fi culmea. Pacienţii ajung la noi de multe ori în stare de inconştienţă. Cei care acuză medicii de aici că iau şpagă greşesc", mai spune Ursu. Medicul face parte şi dintr-unul din echipele SMURD din Cluj. Cu toate că a primit numeroase oferte de muncă în străinătate, Cristian Ursu a ales totuşi Clujul. „Chiar dacă sunt născut în Făgăraş şi ţin enorm la orăşelul meu natal, mă pot declara clujean. Aici mi-am construit cariera, aici am familia. Adevărul este că ţin la acest oraş", mărturiseşte medicul.

A fi sau a nu fi

Satisfacţia de a salva vieţi este sentimentul care, susţine medicul, îi dă putere să continue. „Uneori se întâmplă să pierdem lupta, să nu reuşim să salvăm viaţa unui om. Atunci e greu. E greu să anunţi aparţinătorii de pierdere, e greu să treci peste", arată medicul.

Cristian Ursu preferă să-şi amintească de cazurile fericite. „Am avut tânăr din Suceava care a suferit un accident de circulaţie. A ajuns la noi în comă. Îl priveam pe tatăl tânărului, era pur şi simplu distrus. Atât m-a rugat: să-i salvez copilul. Am reuşit, copilul a ieşit din comă. L-am rugat pe tatăl tânărului să-l aducă pe picioarele lui la control. A fost emoţionant când cei doi s-au întors, aşa cum au promis", spune Cristian Ursu.

Medicul spune că secţia de Urgenţe reprezintă locul în care extremele se întâlnesc. „Uneori, ai lângă tine un om, vorbeşti cu el, iar după 10 minute îl pierzi. Trebuie să ne obişnuim cu asta şi să facem tot ce putem să salvăm tot ce se poate salva", mai spune medicul.

Viaţa medicului se împarte între familie şi Unitatea de Primire Urgenţe Cluj. Spune că l-ar bucura dacă fetiţa lui, de 14 ani, i-ar urma meseria, dar nu vrea să o influenţeze.

Ar schimba mentalităţi

Întrebat ce ar schimba, dacă i-ar sta în putinţă, în sistemul medical din România, Cristian Ursu spune că în primul rând ar încerca să modifice mentalitatea oamenilor. „Pacienţii şi aparţinătorii ar fi bine să ajungă să facă diferenţa între o urgenţă şi un caz medical mai uşor. De înteţelegerea acestora depinde, de multe ori, viaţa oamenilor", spune el.

În plus, medicul consideră că Clujul are nevoie de un spital de urgenţe, pentru că sistemul pavilionar din curtea Urgenţelor încurcă de multe ori demersurile medicale.

Cu privire la faptul că se numără printre primii medici din Cluj preferaţi de clujeni, Cristian Ursu se bucură de această alegere. „Nu atât pentru mine, ci pentru întregul colectiv cu care lucrez zi de zi", încheie medicul.

Nu rataţi următoarea poveste!

Luni, în ziarul „Adevărul", ediţia de Cluj, dar şi pe cluj.adevarul.ro, puteţi citi povestea medicului care s-a clasat pe locul al doilea în campania „Medicii cu care Clujul se mândreşte". Cititorii au răspuns în număr mare solicitării de a nominaliza medicii care fac cinste oraşului, iar acum pot citi poveştile specialiştilor care au adunat cele mai multe voturi din partea lor, a redacţiei şi a juriului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite