Dentistul cu licenţă de pilot de raliuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Ioan Mihuţ
Doru Ioan Mihuţ

A pus mâna pe volanul unei maşini când avea numai şase ani. În urmă cu zece ani, un prieten la dus la o etapă a Campionatului Naţional de Raliuri, iar de atunci şi-a descoperit pasiunea pentru caii-putere.

Ioan Mihuţ are pasiunea pentru maşini încă de mic copil. Preşcolar fiind, tatăl său îl ducea pe drumuri de ţară, îl punea în braţele sale şi îl învăţa să mânuiască volanul. Deşi a condus şi până atunci, anul 2000 a fost cel care l-a marcat pentru totdeauna. „Un prieten foarte bun de-al meu m-a dus la o etapă de campionat naţional, la cea de la Cluj, pe macadam. Acolo am rămas uimit şi impresionat de cum treceau maşinile pe lângă noi, fanii. Atunci mi-am luat brevetul de fan profesionist şi de atunci am început să merg la cât mai multe etape de raliu", spune Ionuţ.

A învăţat să piloteze la şcoala lui Danny Ungur

Când a împlinit 18 ani şi a obţinut permisul de conducere, a început să se înscrie la concursuri de amatori, cu maşina tatălui său, un Daewoo Nubira II, iar rezultatele obţinute l-au stimulat să meargă mai departe. În 2008, a urmat cursurile de pilotaj la şcoala pilotului clujean Danny Ungur, iar ulterior a obţinut licenţa de a participa la competiţii naţionale: „Prima competiţie la care am avut un rezultat a fost o cursă de amatori la care am participat cu o maşină de 100 de cai şi am reuşit un loc 4 printre maşini cu o putere mult mai mare decât a mea. În 2008 am participat pe o Dacia Logan pentru prima dată într-o competiţie naţională, mai exact o etapă de viteză pe traseu montan, la Pârâul Rece, organizată sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Am punctat la clasa N2, reuşind al treilea timp. Anul trecut, a intrat în posesia unei Dacia Logan de raliuri, pe care a participat la şase din cele opt etape ale Campionatului Naţional. Printre performanţele sale se numără două locuri I la Cupa Dacia, în clasamentul debutanţilor, dar şi o clasare pe ultima treaptă a podiumului în clasamentul general al Raliului Argeşului.

Este medic stomatolog

Deşi a intrat în lumea motorsportului, Ionuţ nu şi-a neglijat nici studiile de medicină dentară. Actualmente, profesează ca medic stomatolog şi îşi doreşte o carieră în acest domeniu. În ceea ce priveşte raliurile, unul dintre oamenii care l-au ajutat enorm a fost Bogdan Marişca, cel care i-a oferit combinezonul lui din sezonul 2005-2006. „Bogdan Marisca şi-a început cariera sportivă într-un mod asemănător cu mine, m-a înţeles şi m-a susţinut când am avut nevoie fie că a fost un sfat, echipament de concurs sau de găsirea sponsorilor. Trebuie să le mulţumesc şi să le fiu recunoscător tuturor sponsorilor şi nu în ultimul rând tatălui meu care mi-a cumpărat ulterior maşină de concurs pe care particip acum. De asemenea, George Morar a fost unul dintre oamenii care mi-a fost mereu alături", spune pilotul, care îşi doreşte să participe în competiţii internaţionale, unde să ajungă cât mai sus, în măsura talentului pe care-l are şi al bugetului pe care-l va avea la dispoziţie.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ai avut vreo deceptie, vreun moment neplăcut, când ai considerat că volanul nu este pentru tine?

D.I.M.: Da, după cele două abandonuri din 2010 am zis că mă las. Era doar ceva psihic, deoarece ambele au fost de natură tehnică şi nu dintr-o eroare de pilotaj, dar este frustrant când nu mai poţi continua şi esti scos afară din joc făra voia ta.

Presupun că ai un idol în acest sport?

D.I.M.:
Idolul meu este Richard Burns, fost pilot în campionatul Mondial de Raliuri şi campion mondial în 2001 pe Subaru, dar care din păcate a murit la 36 de ani din cauza unei tumori pe creier.

CE-I PLACE

Este pasionat de automobile, baschet şi schi. „ Îmi plac peştii de acvariu şi animalele în general. Îmi place România, dar păcat că e populată", mai spune acesta.

CE NU-I PLACE

„Să fiu trezit cu noaptea în cap, sau să stau în dreapta într-o maşină. Nu îmi place când la competiţii pierd din vina altora".

PROFIL

Născut:
13 aprilie 1984, Cluj-Napoca
Studii: Student la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF
Familie: Necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite