De unde iei bucatele şi bradul de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii au cumpărat pâine de casă şi produse din carne la târgul „Produs de Cluj“.
Clujenii au cumpărat pâine de casă şi produse din carne la târgul „Produs de Cluj“.

Clujenii îşi pot cumpăra, de ieri, la preţuri de producător, produse din carne, lactate, produse de panificaţie şi chiar brazi.

Târgul „Produs de Cluj" a început ieri la ora 12.00, iar o jumătate de oră mai târziu deja erau formate cozi la standurile cu produse din carne. Aurora Gânscă a venit din Turda cu tot felul de specialităţi proaspete şi certificate eco. „Jumările le-am făcut aseară, la fel şi caltaboşul, ieri am tăiat porcul să fie proaspăt pentru clienţi. Cârnaţul e din porcul tăiat sâmbăta trecută, că a trebuit să se afume, la fel e şi slănina", spune comercianta. În timp ce clienţii îi cer numărul de telefon, să poată comanda marfă mai multă, să o trimită pachet copiilor plecaţi în Italia sau Spania, Aurora Gânscă povesteşte că în oferta ei se regăseşte şi ciolanul afumat sau chişca, doar că nu le-a şi adus la târg. „Dacă cineva vrea, îi aduc, că fac de toate, dar cum e prima zi nu am crezut că se-ghesuie aşa lumea", mai spune femeia. Ca să facă faţă cererilor, clujeanca a venit însoţită de fiul ei şi de noră. „E o afacere de familie, nu mai mult", spune Aurora Gânscă. Un kilogram de jumări făcute în seara precedentă târgului costă 40 de lei, iar unul cârnaţi de casă costă 25 de lei.

Produsele vin la pachet cu legendele

Marinela Duma vinde ulei de dovleac, nucă sau floarea soarelului, toate presate la rece. Deşi sunt bune pentru tratarea unor afecţiuni, Marinela Duma le recomandă şi pentru masa de Crăciun, în special pentru salate. „Vă spun un secret, evreii foloseau uleiul de nucă la prepararea ficatului de gâscă sau raţă. Mi-a povestit un bucătar francez că are o reţetă specială, împănează ficatul cu ulei de nucă pentru că scade nivelul colesterolului", povesteşte femeia. Cum tot uleiul e presat la rece, comercianta le spune clienţilor să nu îl folosească decât pe preparate ce nu vor fi pregătite termic. De 15 ani îl prepară la fel, e netratat termic sau chimic îşi păstrează gustul iniţial.

Pâinea de casă, pe gustul clujenilor

Clujenii au început să comande, încă din prima zi a târgului, cozonac cu nucă şi pâine de casă de două kilograme pentru masa de Crăciun. „Pâinea asta de casă, rotundă, le place tare mult oamenilor. E cinci lei kilogramul şi merge tare bine. De Crăciun trec foarte bine şi cozonacii cu nucă, iar palaneţul ni se cere la fiecare târg, îl mănâncă pe loc oamenii", povesteşte doamna Rusu, de la brutăria din Chintenii de Jos.

Clujenii nu se înghesuie la brazi


Ieri a început şi comercializarea brazilor pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian", însă clienţii nu s-au înghesuit. Comercianţii se laudă cu preţuri mici, începând de la 20 de lei, însă molizii nu par să fie pe placul clujenilor. „Avem şi brazi frumoşi, cel mai mare şi mai frumos din piaţă e la şase beţe (600 de lei, n.r.)", spune unul dintre comercianţi. La Sala Sporturilor, un pom de Crăciun de 1,8 metri costă între 50 şi 100 de lei. Începând de luni, Primăria organizează şi pieţe volnte pentru vânzarea pomilor de Crăciun. Astfel, luni, 19 decembrie comercianţii vor fi în Piaţa Ira (cartierul Mărăşti); marţi, 20 decembri - în P-ţa 14 iulie (cartierul Grigorescu); miercuri, 21 decembrie - pe Str. Zorilor (cartierul Zorilor), joi, 22 decembrie - pe Strada Unirii (cartierul Gheorgheni), iar vineri, 23 decembrie - la capătul Străzii Bucium (cartierul Mănăştur).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite