De strajă la codul galben de ger
0Citiţi şi : La Buzău, viscolul face ravagiiPrimăriile clujene sunt obligate să asigure permanenţă la comandamentele de iarnă pe toată durata zilelor cu temperaturi foarte scăzute. Mai mulţi primari clujeni afirmă, însă, că au aflat de codul galben de ger de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin mesaj pe telefonul mobil, fărtă să fie informaţi asupra obligativităţii instituirii serviciului de permanenţă.
Conform unei informări a Prefecturii Cluj, care a fost trimisă ieri presei, la nivelul părimăriilor din judeţ trebuie instituit serviciul de permanenţă, ca urmare a avertizării cu cod galben pentru ger, în perioada 22 ianuarie, ora 22.00 – 27 ianuarie, ora 8.00.
Conform avertizărtii, vremea va fi geroasă în special în cursul nopţilor şi dimineţilor, iar temperaturile minime se vor situa între -25 şi -15 grade Celsius. Informarea nu a ajuns, însă, la toţi primarii din judeţ, conform spuselor acestora.
„Liber“ la Chinteni, Băişoara sau Vultureni
„Eu am aflat de codul galben de la cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), prin SMS. De la Prefectură nu am primit nimic, aşa că nu am instituit permanenţa“, a explicat Lucia Suciu, primarul din Chinteni, motivul pentru care sediul primăriei era închis astăzi la amiază.
„Pe noi ne-a informat ISU. De la Prefectură nu am primit nimic. Oricum, de ce să stea cineva acolo, când e soare şi frumos aici, sunt doar -7 sau -8 grade. Noi suntem obişnuiţi cu -20“, a spus şi Minodora Luca, primarul din Băişoara.
Şi în comuna Vultureni, sediul primăriei era închis, iar sătenii s-au arătat extrem de surprinşi de faptul că angajaţii ar fi trebuit să fie la birou. „Nu lucrează nimeni aici, numai de luni până vinery“, ne-a lămurit un bărbat care tăia lemne într-o curte aflată peste drum de primărie.
Paznicul din Jucu, pregătit de primul ajutor
În schimb, la Jucu „situaţia este sub control“, ne-a asigurat Aurel Chiorean, paznicul instituţiei. „Eu fac permanenţă tot timpul. Dacă se întâmplă ceva, încerc să dau de primar sau de cei de la cabinetul medical“, spune bărbatul, care s-a lăudat şi cu faptul că e pregătit de orice situaţie critică: „Dacă sună cineva şi are probleme cu frigul, ştiu ce să le zic la telefon: să nu pună apă caldă, mai bine să facă frecţii cu zăpadă“.
Şi în comuna Bonţida, permanenţa era asigurată, chiar primarul interimar Emil Cărhaţ fiind la sediu azi-dimineaţă, la fel ca la Negreni, unde „la post” era Florin Bolba, membru în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.
„Pe firul scurt“ cu ISU
Conform informării trimise de Prefectură, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sunt responsabile să monitorizeze evoluţia fenomenelor meteorologice şi furnizarea energiei electrice pentru populaţie. „Trebuie să aibă la dispoziţie telefon şi fax, pentru a putea lua legătura, în cazul apariţiei unor probleme, cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă“, a explicat Anca Stănescu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj.