De la păcură, la căldura pământului. Spitalul Huedin a intrat în „Casa Verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul orăşenesc din Huedin este primul din Cluj care a obţinut finanţare prin programul „Casa Verde”. Spitalul din oraşul Huedin, care în prezent se încălzeşte cu păcură, îşi va instala o centrală geotermală pentru a-şi obţine apa caldă.

Doar două proiecte din judeţul Cluj au fost aprobate în cadrul programului „Casa Verde” în urma ultimei sesiuni de înscrieri, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu. Unul dintre ele a fost câştigat de Primăria din Huedin şi vizează instalarea unor aparate care folosesc căldura din sol pentru încălzirea apei menajere în spitalul din oraş. Proiectul geotermal implică o investiţie în valoare de aproximativ 200.000 de lei.

„Încă nu ştiu dacă vom primi o parte din bani la începutul lucrărilor, sau dacă suma se va achita în urma finalizării proiectului. Dacă este a doua variantă, atunci putem demara lucrările doar anul viitor. Pentru bugetul din acest an nu avem prevăzuţi banii”, spune primarul localităţii, Mircea Moroşan.

Huedinul este singurul oraş din Cluj care nu este racordat la o reţea de alimentare cu gaz. Din acest motiv o bună parte din apa caldă şi încălzirea oraşului se face cu ajutorul unei centrale pe rumeguş. Încălzirea şi alimentarea cu apă caldă a spitalului din Huedin se realizează în momentul de faţă cu păcură, iar bolnavii şi angajaţii spitalului au apă caldă cu program.

„Păcura este cel mai scump şi cel mai poluant combustibil. Dar este singura opţiune pe care deocamdată o avem. Acest combustibil lichid uşor ne este furnizat la 2 lei şi 24 de bani, gata subvenţionat cu 48 la sută, pentru că suntem spital. Orice alternativă este binevenită, în principal din cauza reducerii costurilor ”, spune directorul Spitalului din Huedin, chirurgul Gheorghe Pop.

Potrivit spuselor sale, iarna se consumă pentru căldură şi apă caldă, zilnic, câte 1.200 - 1.500 de litri de păcură pentru a acoperi nevoile spitalului cu 145 de paturi. În prezent se cheltuie 675 de lei în fiecare zi pe apă caldă. Toate cheltuielile legate de încălzirea apei calde cu păcură vor dispărea, odată cu introducrea sistemului „verde"

Doar trei proiecte în Cluj

Doar trei proiecte din Cluj au fost aprobate până acum în cadrul programului „Casa Verde” destinat instituţiilor publice. Primul aparţine primăriei Turda. Încă două au primit „verde” săptămâna trecută, unul dintre ele fiind cel din Huedin. Cel cel-al treilea este al primăriei din Corneşti, unde se va monta o instalaţie de încălzire şi răcire cu energie geotermală. „Vom economisi 200 de milioane de lei vechi pe an, cu noua instalaţie. Nu va mai fi nevoie de aer condiţionat, pentru că instalaţia se ocupă şi de răcire”, a declarat primarul comunei, Dorel Julean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite