De la CAP-urile comuniste la CAV-urile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii îşi vor putea cumpăra bucate tradiţionale ecologice de la magazinul inaugurat astăzi de la noua Cooperativă Agricolă din Cluj. Specialiştii în agricultură spun că asocierea agricultorilor sub forma cooperativelor este profitabilă. Le permite să acceseze credite bancare necesare investiţiilor în utilaje şi să-şi vândă produsele la preţuri mai bune.

Cea mai nouă cooperativă din judeţ, Cooperativa Agricolă de Vânzare, îşi deschide azi, în Cluj-Napoca, un magazin cu produse tradiţionale ecologice numit „Coşul Ţărănesc". De pe strada Uzinei Electrice nr. 1A, clujenii îşi vor putea cumpăra doar bucate ţărăneşti, certificate ecologic: brânză de capră şi ţuică din Satu Mare, respectiv ouă, pâine şi carne. Cooperativa, al cărui coordonator este conf. univ.  Avram Fiţiu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, este modul pe care l-au ales cinci producători ardeleni pentru a-şi vinde împreună produsele.

„Modelul aplicat de noi nu este unul nou, ci dimpotrivă, e folosit în toată Europa. Sistemul corporatist se practică de aproape 30 de ani în ţări ca Belgia şi Franţa. Am creat o Cooperativă Agricolă de Vânzare pentru a ne desface produsele. Producţie facem noi, cei cinci, fiecare în parte. Aveam nevoie de o formă comună prin care să ne vindem produsele, iar CAV era ceea ce ne trebuia. Aici, la CAV, nu avem motive de ceartă, totul se cântăreşte şi se face cum trebuie. E diferit de fostele CAP", spune Fiţiu.

Citiţi astăzi, în „Adevărul de Cluj-Napoca“, cum vor să-şi vândă produsele cei cinci fondatori ai cooperativei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite