De dragul lui Şerban. Povestea celor 5.000 de figurine de pe Pietonală (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietonala de pe Eroilor din Cluj-Napoca s-a transformat, timp de o săptămână, în spaţiu de expoziţie: 5.000 de figurine din lut, reunite sub denumirea de „Corul Inocenţilor", acaparează atenţia clujenilor.

Ideea acestei lucrări a pornit de la Şerban, fiul artistului, diagnosticat la doi ani şi jumătate cu diabet. „Iniţial, am vrut să dedic lucrarea copiilor bolnavi de diabet, cu scopul de a expune figurinele din lut în oraşe, pentru strângere de fonduri. Pe urmă, am realizat că există copii care suferă şi de alte boli şi care au nevoie de ajutorul nostru", explică artistul bistriţean.


image

Şapte luni i-au trebuit lui Andrei Pandea-Antonescu (25 de ani) pentru a realiza inedita lucrare, „Corul Inocenţilor". Unele figurile au fost vopsite în albastru, iar artistul are şi pentru acest lucru o explicaţie. „Figurinele albastre reprezintă copiii bolnavi, cei care sunt «altfel»", arată Andrei Pandea-Antonescu.

2.000 de lei pe zi

Artistul a expus, deocamdată, în Bistriţa, Sibiu şi, acum, în Cluj-Napoca. „În fiecare oraş în care merg să expun se strâng bani pentru copiii cu dizabilităţi din oraşul respectiv. În Sibiu, de exemplu, unde am expus tot timp de o săptămână, am reuşit să strângem 6.000 de euro pentru un copil bolnav de leucemie. Asta, pe un ger de crăpau pietrele", explică artistul.


Izabella Bajko şi Andrei Pandea-Antonescu

image

„Expoziţia durează până marţi. Zilnic, clujenii donează în jur de 2.000 de lei, ceea ce e o sumă record, ţinând cont de faptul că, în cutiile amplasate în marile magazine din Cluj, se strâng, pe lună, aproximativ 400 de lei", spune Izabella Bajko, director Relaţii Publice din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez în România. Banii strânşi la Cluj-Napoca vor fi direcţionaţi înspre Grădiniţa Specială Malteză, de care aparţin acum 23 de copii cu dizabilităţi care provin din familii cu venituri modeste şi din centrele de plasament.


image

„Este ceva ieşit din comun. Am înţeles că figurinele albastre reprezintă copiii bolnavi, însă pe mine toată expoziţia asta mă trimite cu gândul la noi, oamenii dintr-o comunitate, care trecem uneori mult prea nepăsători pe lângă cei care au nevoie de ajutorul nostru", este de părere Liza Qandil, de 24 de ani, studentă în Cluj-Napoca.

Bani şi pentru copiii cu probleme din Germania

„Corul Inocenţilor" va pleca înspre nouă oraşe din Germania, pentru strângere de fonduri cu scopul de a-i ajuta pe copiii bolnavi de acolo. „Mă bucur că oamenii sunt receptivi la aşa ceva. Practic, îmbin arta cu simţul civic. Asta voi încerca să fac şi în Germania", mai spune Andrei Pandea-Antonescu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite